Färskpotatisterrin med gräddfil och löjrom

Färskpotatisterrin med gräddfil och löjrom serveras som tilltugg till ett glas bubbel eller som förrätt.
Mattias Larsson
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 600 g färskpotatis
  • 25 g smör
  • 1 msk olivolja - + 2 msk
  • 1 tsk salt

Tillbehör

  • 1 salladslök
  • 25 g löjrom
  • 2 msk gräddfil

Gör så här

  1. Skrubba och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av ca 10 min.

  2. Mosa potatisen med en gaffel med smör och 1 msk olja tills den börjar bli lätt ”klistrig”. Krydda med salt.

  3. Lägg ut ett stort ark plastfolie på köksbänken. Lägg ut potatisen i en sträng på plasten, ca 5 cm i diameter. Rulla in potatisen i plasten till en rulle. Tvinna ändarna hårt och rulla fler varv så att potatisen blir ihoppressad. Ställ rullen i kylen ca 2 timmar.

  4. Skär potatisrullen i 2 cm breda skivor. Stek skivorna i 2 msk olja 1–2 min på varje sida, så att de får fin färg. Låt svalna.

  5. Ansa och finstrimla salladslöken. Lägg potatisterrinen på ett fat och toppa med salladslök, löjrom och gräddfil.

Älskade färskpotatis

Man kan aldrig få för många recept på färskpotatis! Här är tre till härliga rätter med försommarens mest efterlängtade primör:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!