00000

Färskpotatiskanapé med böcklingmousse och gräslök passar på buffébordet eller som en lite förrätt. Rökt böckling hittar du hos den lokala fiskhandlaren, eller i en välsorterad fiskdisk.

För 4 personer:

Ingredienser

1 gul lök
2 tsk smör
1 kast böckling, (4 stycken)
1 dl vispgrädde, + 2 msk
1 dl crème fraiche
2 msk kaviar, gärna Ejderns
1 gelatinblad
1 kruka gräslök
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar, nymald
500 g färskpotatis, kokt

Garnering:

gräslök och rödlök, hackad

25 minuter + 1 timme i kyl

Färskpotatiskanapé med böcklingmousse och gräslök – gör så här:

  1. Skala och finhacka löken. Fräs löken i smör i en stekpanna. Låt svalna.
  2. Rensa böcklingen noggrant från skinn och ben. Vispa 1 dl grädde lätt och tillsätt crème fraiche och kaviar. Finfördela böcklingköttet ner i gräddblandningen.
  3. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min.
  4. Finhacka gräslöken. Blanda ner den och löken i böcklingröran.
  5. Ta upp gelatinbladet och smält i 2 msk grädde i en kastrull. Låt svalna något och rör ner i böcklingröran. Krydda med salt och peppar. Låt moussen stelna ca 1 timme i kyl innan den serveras.
  6. Halvera färskpotatisen och skär av en tunn skiva i botten så att de står stabilt på fatet. Fördela böcklingmoussen på potatishalvorna och garnera med hackad gräslök och rödlök.
    pren