Färska fikon med ostfondue  

Färska fikon med ostfondue är en festlig bufférätt. Fonduen blir bara godare om den får mogna en timme före servering.
Foto: Jenny Grimsgård

Ingredienser

  • 12 fikon - väl mogna
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt

Ostfondue

  • 2 dl lantmjölk
  • 1 lagerblad
  • 1 kvist rosmarin
  • 2 dl ost - riven lagrad, t ex Laguiole, Comté eller Cantal
  • 2 tsk majsstärkelse (Maizena) - Maizena
  • 2 krm salt

Gör så här

  1. Skär ett kryss i fikonens övre del och tryck till dem på sidorna så att de fläker upp sig. Ringla över olja och strö på lite salt.

  2. Fondue: Hetta upp mjölken i en kastrull och lägg ner lagerblad och ros­marin. Sätt på lock och låt dra 5 min. Ta upp örterna och rör ner osten tills det är helt slätt.

  3. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten. Rör ner redningen i mjölken, låt koka upp och salta. Servera fonduen till fikonen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!