00000

Färska fikon med ostfondue är en festlig bufférätt. Fonduen blir bara godare om den får mogna en timme före servering.  

För 10 personer på buffé:

Ingredienser

12 fikon, väl mogna
2 msk olivolja
1 tsk flingsalt

Ostfondue:

2 dl lantmjölk*
1 lagerblad
1 kvist rosmarin
2 dl ost, riven lagrad, t ex Laguiole, Comté eller Cantal
2 tsk majsstärkelse, Maizena
2 krm salt

20 minuter

Färska fikon med ostfondue – gör så här:

  1. Skär ett kryss i fikonens övre del och tryck till dem på sidorna så att de fläker upp sig. Ringla över olja och strö på lite salt.
  2. Fondue: Hetta upp mjölken i en kastrull och lägg ner lagerblad och ros­marin. Sätt på lock och låt dra
    5 min. Ta upp örterna och rör ner osten tills det är helt slätt.
  3. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten. Rör ner redningen
    i mjölken, låt koka upp och salta. Servera fonduen till fikonen.
Fler recept med: Ägg och mejeri, Buffémat