55555

Färsjärpar med katrinplommon och timjan är klassisk husmanskost. Byt ut färsen mot formbar vegofärs om du hellre vill äta grönt.

För 4 personer:

Ingredienser

500 g nötfärs
800 g potatis
1 kruka timjan
1 ägg
100 g katrinplommon
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2,5 dl matlagningsgrädde
2 msk soja, japansk
150 g sockerärter
smör, salt, nymald svartpeppar

25 minuter

Färsjärpar med katrinplommon och timjan – gör så här:

  1. Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Hacka hälften av timjanen och blanda den med färs, ägg, 1 tsk salt och 2 krm peppar. Forma färsen till avlånga järpar.
  2. Strimla katrinplommonen. Skala och finhacka lök och vitlök.
  3. Stek järparna runt om i 1 msk smör tills de fått fin färg. Ta upp dem på ett fat så länge. Fräs katrinplommon, lök och vitlök i 1 msk smör i stekpannan ca 3 min. Häll på grädden och tillsätt soja. Lägg järparna i såsen och låt puttra ca 5 min.
  4. Koka sockerärterna i lättsaltat vatten ca 2 min.
  5. Servera järparna med såsen, kokt, gärna pressad potatis, och sockerärter. Garnera med resterande timjan.