Färsjärpar med katrinplommon och timjan

Färsjärpar med katrinplommon och timjan är klassisk husmanskost. Byt ut färsen mot formbar vegofärs om du hellre vill äta grönt.
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 500 g nötfärs
  • 800 g potatis
  • 1 kruka timjan
  • 1 ägg
  • 100 g katrinplommon
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 2 msk soja - japansk
  • 150 g sockerärter
  • smör
  • salt
  • svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Hacka hälften av timjanen och blanda den med färs, ägg, 1 tsk salt och 2 krm peppar. Forma färsen till avlånga järpar.

  2. Strimla katrinplommonen. Skala och finhacka lök och vitlök.

  3. Stek järparna runt om i 1 msk smör tills de fått fin färg. Ta upp dem på ett fat så länge. Fräs katrinplommon, lök och vitlök i 1 msk smör i stekpannan ca 3 min. Häll på grädden och tillsätt soja. Lägg järparna i såsen och låt puttra ca 5 min.

  4. Koka sockerärterna i lättsaltat vatten ca 2 min.

  5. Servera järparna med såsen, kokt, gärna pressad potatis, och sockerärter. Garnera med resterande timjan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!