1. Skala löken. Finhacka lök och svamp och fräs i smör och olja i en rymlig stekpanna ca 2 min under omrörning. Salta och peppra. Tillsätt köttfärs och stek den klar under omrörning. Häll över i en bunke och låt svalna något.
2. Béchamelsås: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjöl och låt det sjuda under omrörning ca 1 minut. Vispa i mjölken, salta och peppra. Koka upp under omrörning och låt koka på svag värme 3–4 min. Tillsätt marsalavinet och ställ kastrullen åt sidan så länge.
3. Sätt ugnen på 200°. Häll lite av såsen på botten i en form, ca 25×30 cm. Rör ner basilika, muskot och ricottaost i köttfärsen. Dela ev lasagneplattorna i 18–20 cm långa bitar. Fördela köttfärsblandningen på plattorna och rulla ihop till rullar. Lägg dem med skarven nedåt i formen.
4. Häll resten av béchamelsåsen på och strö över parmesanost. Gratinera i mitten av ugnen 25–30 min. Servera med krispig fänkålssallad (se recept).
Färs- och svampcannelloni med marsalavin
Gör gärna köttfärsröran och béchamelsåsen en dag i förväg. Förvara övertäckt i kylskåp. Lägg sedan ihop rätten samma dag som den ska serveras och gratinera i ugnen. Servera med fänkålssallad.
För 6 personer
Ingredienser
1 | gul lök |
300 g | svamp, t ex champinjoner och portabello |
1 msk | smör |
1 msk | olivolja |
1,5 tsk | salt |
2 krm | svartpeppar |
400 g | blandfärs |
1 dl | basilika, hackad färsk |
0,5 tsk | muskot, riven |
250 g | ricottaost |
18 | lasagneplattor, färska (ca 325 g) |
Béchamelsås
2 msk | smör |
3 msk | vetemjöl |
6 dl | mjölk |
0,75 tsk | salt |
1 krm | svartpeppar |
1 dl | marsalavin |
Gratinering
2 msk | parmesanost, riven |
Tillbehör
1 | fänkålssallad, krispig |
1 pkt | cocktailtomater, (se recept) |