Boeuf bourguignon – burgundisk köttgryta – har inspirerat mig till den mustiga köttfärsgrytan som går ganska snabbt att laga. Buljongen på oxfond med rödvin kan bytas ut mot 2–3 dl köttbuljong och 1–2 dl vin.

För 4 personer

Ingredienser

400 g nötfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 morot (ca 150 g)
1-2 blekselleri stjälkar
2 msk rapsolja
2 msk oxfond koncentrerad, med rödvin (Bong)
3 dl vatten
3 msk syltlök
0,5 tsk timjan torkad
5 timjankvistar färska
1 sidfläsk skiva
20 champinjoner små
2 tsk kinesisk soja
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald
1 dl rödvin

Tillbehör:

kokt pasta, gärna gnocchi

Färs bourguignon

  1. Skala och hacka lök, vitlök och morot. Ansa och hacka sellerin. Fräs grönsakerna i olja i i en gryta.
  2. Stek köttfärsen på medelstark värme under omrörning tills den bli grynig. Lägg ner den i grytan. Vispa ur pannan med lite av fonden, häll skyn i grytan. Tillsätt resten av fonden, vatten, syltlök och timjan. Koka under lock ca 25 minuter.
  3. Strimla fläsket. Fräs fläsk och champinjoner. Låt det koka med 10 minuter.
  4. Smaka av med lite soja, salt, peppar och rödvin mot slutet av kokningen.