Färs bourguignon

Boeuf bourguignon – burgundisk köttgryta – har inspirerat mig till den mustiga köttfärsgrytan som går ganska snabbt att laga. Buljongen på oxfond med rödvin kan bytas ut mot 2–3 dl köttbuljong och 1–2 dl vin.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 400 g nötfärs
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 morot - (ca 150 g)
  • 1 - 2 blekselleri - stjälkar
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk oxfond - koncentrerad, med rödvin (Bong)
  • 3 dl vatten
  • 3 msk syltlök
  • 0,5 tsk timjan - torkad
  • 5 kvistar timjan - färska
  • 1 sidfläsk - skiva
  • 20 champinjoner - små
  • 2 tsk kinesisk soja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 dl rödvin

Tillbehör

  • pasta - kokt, gärna gnocchi

Gör så här

  1. Skala och hacka lök, vitlök och morot. Ansa och hacka sellerin. Fräs grönsakerna i olja i i en gryta.

  2. Stek köttfärsen på medelstark värme under omrörning tills den bli grynig. Lägg ner den i grytan. Vispa ur pannan med lite av fonden, häll skyn i grytan. Tillsätt resten av fonden, vatten, syltlök och timjan. Koka under lock ca 25 minuter.

  3. Strimla fläsket. Fräs fläsk och champinjoner. Låt det koka med 10 minuter.

  4. Smaka av med lite soja, salt, peppar och rödvin mot slutet av kokningen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!