Farrosallad med rostade rotfrukter, gorgonzolakräm och bär

00000

Recept på en matig vegetarisk farrosallad med rostade rotfrukter, gorgonzolakräm och bär. Farrogryn har gott tuggmotstånd och lätt nötig smak. De mättar bra när det blir sallad till middag.

För 4 personer:

Ingredienser

250 g farrogryn
3 morötter
2 persiljerötter eller palsternackor
1 rödlök
1 knippa rädisor
3 msk olivolja + 2 msk
1 tsk salt + 2 krm
1 citron
0,5 dl örter färska, t ex bladpersilja, mynta eller basilika
1 krm svartpeppar nymald
1 kruka grönkålsskott färska eller 75 g bladpersilja
125 g hallon färska
125 g röda vinbär färska
0,5 dl hasselnötter rostade

Kräm:

100 g gorgonzolaost
2 dl crème fraiche

30 minuter + 40 minuter i ugn

Farrosallad med rostade rotfrukter, gorgonzolakräm  – gör så här:

  1. Tillaga farron enligt anvisning på förpackningen. Spola av med kallt vatten och låt rinna av.
  2. Sätt ugnen på 200°. Skala och skär rotfrukterna i stavar. Skala och skär löken i tunna skivor. Ansa och halvera rädisorna. Lägg rotfrukter, lök och rädisor på en plåt. Ringla över 3 msk olja och strö på 1 tsk salt. Blanda om ordentligt. Tillaga mitt i ugnen ca 40 min.
  3. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 3 msk saft. Blanda farrogrynen med citronskal och citronsaft, örter och 2 msk olja. Krydda med 2 krm salt och peppar. Blanda med de rostade rotfrukterna. Toppa med grönkålsblad, bär och nötter.
  4. Kräm: Mixa ost och crème fraiche och servera till salladen.

Recept av Johanna Westman