Farmors ungkarlar

Farmors ungkarlar är enkla kakor med mild vaniljsmak och hackad mandel som passar fint till jul. Går utmärkt att frysa.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker - äkta
  • 3,5 dl vetemjöl - (210 g)
  • 1,5 dl potatismjöl

Pensling

  • 1 ägg - litet

Garnering

  • 0,5 msk sötmandel - hackad
  • 0,5 msk pärlsocker

Gör så här

  1. Skär smöret i tärningar. Blanda socker, vaniljsocker, vetemjöl och potatismjöl. Lägg ner smöret och arbeta samman till en smidig deg, gärna i en matberedare.

  2. Dela degen i två bitar och forma 2 rullar, ca 3 cm i diameter. Lägg dem i kylen, ca 1 timme. Sätt ugnen på 200°.

  3. Vispa upp ägget på en tallrik. Blanda mandel och pärlsocker på en annan tallrik. Pensla rullarna med ägg och rulla dem sedan i mandel och pärlsocker.

  4. Skär rullarna i 1/2 cm tjocka skivor och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 8 min tills kakorna fått lite färg. Låt kallna på plåten. Förvara i en lufttät burk.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!