Farmors svartvinbärssylt

00000

Recept på farmors svartvinbärssylt. Sylten är ganska fast och kan även användas som marmelad. Kombinera till exempel med jordnötssmör. Håller ca 8 veckor i kylen. Frys in för längre hållbarhet.

För 2 kilo:

Ingredienser

1 kilo svarta vinbär
3 dl vatten
1 kilo strösocker
1 flaska pektin, (180 ml)

45 minuter

Farmors svartvinbärssylt — gör så här:

  1. Koka bären med vattnet ca 10 min. Tillsätt sockret och rör om tills allt lösts upp. Koka upp och sjud sylten ca 10 min. Rör då och då.
  2. Häll i pektinet och låt koka upp igen. Ta kastrullen från plattan och rör tills sylten svalnat. Då fylls bären med sockerlag och fördelas jämnare i syltburkarna och flyter inte upp till ytan.
  3. Diska burkarna väl och ställ dem i ugnen på 100° ca 30 min. Häll upp sylten i de rengjorda burkarna och sätt på lock.