Fänkålssill

En underbar sillinläggning i två steg. Första delen görs 2 dagar före kalaset. Dagen före görs den helt klar.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 2 burk inläggningssill - à 420 g
  • 50 g schalottenlökar
  • 10 kryddpepparkorn
  • 3 lagerblad - gärna färska
  • 2 schalottenlökar - finhackade
  • 1 fänkål - finhackad
  • 1 msk olivolja
  • 3 msk muscovadosocker - ljust
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 4 dl crème fraiche - lätt

Lag

  • 1,5 dl vatten
  • 0,8 dl ättiksprit - 12%
  • 1 dl strösocker

Garnering

  • 0,5 dl fänkål - finskuren

Gör så här

  1. Lag: Koka upp vatten, ättika och socker. Låt lagen kallna.

  2. Skär löken i tunna skivor och krossa kryddpepparkornen lätt. Lägg sill, lök, kryddpepparkorn och lagerblad i en form och häll på lagen. Låt stå kallt 1 dygn.

  3. Fräs lök och fänkål i oljan på svag värme, den ska inte få färg. Strö över sockret och fräs ytterligare en stund. Tillsätt vinägern och låt svalna. Blanda ner creme fraiche och smaka eventuellt av med salt och peppar.

  4. Ta upp sillfiléerna ur inläggningen och skär i drygt 1 cm breda bitar. Lägg sillen på ett uppläggningsfat och häll på fänkålssåsen. Strö över lite finskuren fänkål vid serveringen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!