Fänkåls- och vit chokladragu på sprött flarn, currysås och äppelsorbet

Äppelsorbeten kan göras på lättsockrat äppelmos på burk eller hemlagat. Den som vill kör sorbeten i glassmaskin, men det går lika bra utan.

1. Sorbet: Blanda calvados, stjärnanis, strösocker och vatten i en kastrull. Ge blandningen ett uppkok under omrörning. Låt svalna. Plocka ur stjärnanisen. Tillsätt äppelmos och limesaft. Rör om och ställ i frysen. Rör om varje halvtimme tills sorbeten är helt fryst.
2. Smördeg: Sätt ugnen på 225°. Pensla smördegen med smält smör. Grädda på plåt med bakplåtspapper mitt i ugnen 10–15 min tills smördegsplattorna är gyllenbruna och har rest sig. Låt kallna.
3. Dela varje smördegsplatta i fyra bitar. Skär sedan varje bit i en tunn under- och överdel.
4. Ragu: Ansa och skär fänkålen i cm-tjocka strimlor. Blanda fänkål, socker och pernod i en kastrull. Fyll på med vatten precis så det täcker. Sjud långsamt,
utan lock, tills fänkålen är glasartad, ca 20 min. Låt fänkålen rinna av i durkslag.
5. Koka upp grädden och häll den över chokladhacket. Rör tills chokladen smält. Blanda med fänkålen och låt svalna i rumstemperatur.
6. Sås: Skala och hacka lök och äpple. Fräs blandningen i smör 2 min. Tillsätt curry, rör om och fräs 1 minut. Rör ner ananasjuice, mango chutney och kokosmjölk. Sjud 10 min. Mixa såsen slät och sila. Låt svalna. Hit kan förberedas.
7. Servering: Temperera sorbeten i kyl minst 1 timme. Fördela ragun på hälften av flarnen. Lägg ett flarn ovanpå. Skeda upp sorbeten och fördela såsen.

Recept från