Fänkåls- och vit chokladragu på sprött flarn, currysås och äppelsorbet

Äppelsorbeten kan göras på lättsockrat äppelmos på burk eller hemlagat. Den som vill kör sorbeten i glassmaskin, men det går lika bra utan.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 2 smördegsplattor - tinade
  • 1 msk smör - smält

Sorbet

  • 2 msk calvados
  • 2 stjärnanis
  • 4 msk strösocker
  • 2 msk vatten
  • 6 dl äppelmos - lättsockrat
  • 2 msk limesaft - nypressad

Ragu

  • 2 fänkål
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 tsk pernod
  • 2 dl vatten - så att det täcker
  • 100 g vit choklad - hackad
  • 4 msk vispgrädde

Sås

  • 1 schalottenlök
  • 0,5 äpple
  • 1 msk smör
  • 1 krm curry
  • 1 dl ananasjuice
  • 0,5 msk mango chutney
  • 1 dl kokosmjöl

Gör så här

  1. Sorbet: Blanda calvados, stjärnanis, strösocker och vatten i en kastrull. Ge blandningen ett uppkok under omrörning. Låt svalna. Plocka ur stjärnanisen. Tillsätt äppelmos och limesaft. Rör om och ställ i frysen. Rör om varje halvtimme tills sorbeten är helt fryst.

  2. Smördeg: Sätt ugnen på 225°. Pensla smördegen med smält smör. Grädda på plåt med bakplåtspapper mitt i ugnen 10–15 min tills smördegsplattorna är gyllenbruna och har rest sig. Låt kallna.

  3. Dela varje smördegsplatta i fyra bitar. Skär sedan varje bit i en tunn under- och överdel.

  4. Ragu: Ansa och skär fänkålen i cm-tjocka strimlor. Blanda fänkål, socker och pernod i en kastrull. Fyll på med vatten precis så det täcker. Sjud långsamt, utan lock, tills fänkålen är glasartad, ca 20 min. Låt fänkålen rinna av i durkslag.

  5. Koka upp grädden och häll den över chokladhacket. Rör tills chokladen smält. Blanda med fänkålen och låt svalna i rumstemperatur.

  6. Sås: Skala och hacka lök och äpple. Fräs blandningen i smör 2 min. Tillsätt curry, rör om och fräs 1 minut. Rör ner ananasjuice, mango chutney och kokosmjölk. Sjud 10 min. Mixa såsen slät och sila. Låt svalna. Hit kan förberedas.

  7. Servering: Temperera sorbeten i kyl minst 1 timme. Fördela ragun på hälften av flarnen. Lägg ett flarn ovanpå. Skeda upp sorbeten och fördela såsen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!