Recept på Fänkåls- och OP-gravad lax med krispig fänkålssallad. Gravad lax är en svensk klassiker klassiker och nästan ett måste till jul, påsk och midsommar. Kummin-, anis- och fänkåls-smaken förstärks av snapsen och kompletteras med en fräsch fänkålssallad.

För 10 pers på buffé

Ingredienser

1 kilo laxfilé med skinn, gärna av mittbiten, som varit fryst ca 3 dygn
3 msk salt
3 msk strösocker
1 tsk grovstötta vitpepparkorn
1 tsk stötta fänkålsfrön
1 tsk grovstött anis
2 msk OP Anderson snaps
1 kruka dill

Fänkålssallad

2 små fänkålsstånd
3 selleristjälkar
3 blodapelsiner
1 gurka
1 msk dijonsenap
1/2 msk pressad citron
1/2 dl kallpressad olivolja
1/2 dl turkisk yoghurt
1 krm salt
1/2 krm nymald svartpeppar
1/2 kruka dill

40 min + 1-2 dygn i kyl

Fänkåls- och OP-gravad lax med krispig fänkålssallad – gör så här:

  1. Bena ur laxen. Låt skinnet vara kvar. Skär laxfilén i två lika stora bitar.
  2. Blanda salt, socker, peppar, fänkål och anis. Gnid in filéerna med saltblandningen och häll på snapsen. Lägg ihop filéerna med dill emellan, tjock del mot tunn del. Lägg fisken i en rymlig plastpåse, och lägg den på ett fat i kylen.
  3. Grava 1–2 dygn. Vänd påsen 2–3 gånger under gravningen.
  4. Skrapa bort dill och peppar från laxen. Skär den i tunna skivor, använd gärna laxkniv.
  5. Sallad: Ansa och hyvla fänkål och selleri tunt på mandolin. Lägg i iskallt vatten. Skär bort skalet på apelsinerna och skär dem i  grova skivor. Skala gurkan, ta bort kärnhuset och skär i sneda bitar.
  6. Blanda senap, citronsaft och olja. Rör i yoghurten och krydda med salt och peppar. Häll av fänkål  och selleri genom durkslag och torka med hushållspapper. Blanda grönsaker och apelsin med dressingen. Plocka dillen och garnera salladen. Servera laxen med salladen.

Lästips! Så lyckas du med gravad lax

Fler recept med: Buffémat, Fisk, Jul, Lax, Sallader