Falukorvsgryta med pepparrot

En snabbare variant på pepparrotskött och minst lika gott. Smal är rätten också, framför allt om en magrare korv används.
Catarina Bennetoft
Foto: Ulf Svensson

Ingredienser

  • 500 g potatis - fast
  • 200 g morot
  • 175 g broccolibuketter
  • 1 rödlök
  • 600 g falukorv
  • 1 l vatten
  • 2 tärningar hönsbuljong
  • 2 msk smör
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1,5 msk ättiksprit - (12 %)
  • 1,5 msk strösocker
  • 3 krm salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 3 msk pepparrot - riven, färsk

Gör så här

  1. Skala potatis och morötter. Skär potatisen i klyftor och skiva morötterna. Ansa eventuellt färsk broccoli eller tina frusen. Skala och skär löken i klyftor. Skär korven i bitar.

  2. Koka upp vatten och buljongtärningar. Lägg i potatisklyftorna och låt dem koka 3 min. Tillsätt morotsslantarna och koka ytterligare 3 min. Tillsätt broccoli, lök och falukorv. Låt sjuda ytterligare 5 min. Sila av buljongen, men spara den. Håll grytan varm under lock.

  3. Smält smöret i en kastrull. Rör i mjölet. Späd med buljongen lite i taget under vispning.

  4. Smaka av med ättika, socker, salt och peppar. Blanda i pepparrot. Lägg upp grytan och häll över såsen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!