Falukorv i ugn – med äpple, purjolök och kålrotsstomp
Ingredienser
- 500 g falukorv
- 150 g ost - lagrad
- 2 äpplen - gärna av en syrlig sort
- 1 purjolök - stor
- 1 kg kålrötter
- 5 dl vatten
- 1 grönsaksbuljongstärning
- 2 msk smör
- dijonsenap
- salt
- svartpeppar - nymald
Gör så här
-
Sätt ugnen på 225°. Skär djupa skåror i korven och lägg den i en ugnssäker form. Skär osten i bitar och peta ner i skårorna på korven.
-
Kärna ur och skiva äpplena. Ansa och finstrimla purjolöken. Blanda äpple och lök med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Lägg purjolök och äpple runt om korven. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min.
-
Skala och skär kålrötterna i mindre bitar. Koka dem mjuka i vattnet med buljongtärningen. Sila av buljongen men spara den.
-
Stompa kålrötterna grovt med en potatisstöt tillsammans med smöret. Späd med buljong till lagom konsistens. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar.
-
Servera korven med äppel- och lökblandningen, kålrotsstomp och senap.