Falukorv i ugn – med äpple, purjolök och kålrotsstomp

Recept på falukorv i ugn med nya smaker: äpple, purjolök och kålrotsstomp.
Recept på falukorv med äpple, purjolök och kålrotsstomp
Recept på falukorv med äpple, purjolök och kålrotsstomp Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 500 g falukorv
  • 150 g ost - lagrad
  • 2 äpplen - gärna av en syrlig sort
  • 1 purjolök - stor
  • 1 kg kålrötter
  • 5 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongstärning
  • 2 msk smör
  • dijonsenap
  • salt
  • svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skär djupa skåror i korven och lägg den i en ugnssäker form. Skär osten i bitar och peta ner i skårorna på korven.

  2. Kärna ur och skiva äpplena. Ansa och finstrimla purjolöken. Blanda äpple och lök med 1/2 tsk  salt och 1 krm peppar. Lägg purjolök och äpple runt om korven. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min.

  3. Skala och skär kålrötterna i mindre bitar. Koka dem mjuka i vattnet med buljongtärningen. Sila av buljongen men spara den.

  4. Stompa kålrötterna grovt med en potatisstöt tillsammans med smöret. Späd med buljong till lagom konsistens. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar.

  5. Servera korven med äppel- och lökblandningen, kålrotsstomp och senap.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!