40 minuter
Falafel med grillad aubergine, yoghurt, sumac och granatäppelsirap – gör så här:
- Aubergine: Sätt ugnen på 225° varmluft. Skär auberginen i klyftor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Blanda dem med olja och krydda med salt. Rosta mitt i ugnen tills de fått fin färg, ca 20 min.
- Yoghurt: Blanda yoghurten med salt. Ställ kallt.
- Bönor: Häll av och skölj bönorna i kallt vatten. Blanda dem med citronsaft, olja och flingsalt.
- Häll av och skölj kikärterna i kallt vatten. Skala och riv vitlöken. Lägg kikärter, vitlök, hampafrön, ägg, majsstärkelse, kryddor, bakpulver och salt i en matberedare. Mixa till en slät smet.
- Hetta upp oljan i en kastrull till 160°. Klicka i ca 1 msk stora bollar i oljan. Fritera tills falafeln fått fin färg, 3–5 min. Ta upp och låt dem rinna av på hushållspapper.
- Repa och grovhacka örterna. Bred ut yoghurten i botten på en tallrik. Toppa med aubergine, bönor, falafel, örter och granatäppelkärnor. Ringla sirap runtom, strö över sumac och servera med pitabröd.