55555

Alla gillar falafel, de fina små friterade kikärtsbollarna från Mellanöstern. Lätt och roligt att göra själv och populär vegetarisk rätt för små och stora.

För 50 falafel

Ingredienser

500 g torkade kikärtor
1 liten gul lök
1 kruka persilja, ca 30 g
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 msk spiskummin
1/2 tsk bikarbonat
1/2 msk bakpulver
3 dl rapsolja till fritering

Tillbehör

yoghurtsås
pitabröd
romansallad
tomatsallad
stark chilisås
peperoni

45 min + 12 tim blötläggning

Falafel – gör så här:

  1. Lägg de torkade kikärterna i blöt i rikligt med kallt vatten. Ställ dem svalt ca 12 timmar. Låt kikärterna rinna av i ett durkslag.
    falafel

    Foto: Per Ranung

  2. Mixa i en mat-beredare till en slät massa. Mixa snabbt ner finhackad lök, hackad persilja och pressad vitlök. Lägg över massan i en skål. Blanda i salt, peppar, spiskummin, bikarbonat och bakpulver. Låt vila ca 15 min.
    falafel

    Foto: Per Ranung

  3. Forma små bollar av smeten.
    falafel

    Foto: Per Ranung

  4. Häll upp olja i en kastrull med höga kanter. Värm oljan till 170°. Lägg i 4–5 bollar i taget i den heta oljan och fritera dem ca 3 min, tills de får fin färg runt om. Ta upp dem med hålslev och låt rinna av på ett galler eller ett fat med hushållspapper.
    friterad-falafel

    Foto: Per Ranung

  5. Servera falafeln nyfriterad med sås, pitabröd, tomatsallad,

    stark chilisås och peperoni.

    recept_falafel_pita

    Foto: Per Ranung

Yoghurtsås

Blanda 3 dl turkisk mezeyoghurt, 1 dl tahini (sesampasta), 1 1/2 msk pressad citron, 1 liten pressad vitlök och 2 msk finhackad persilja. Krydda med 2 krm salt.  Låt såsen stå svalt fram till servering.

yoghurtsas

Foto: Per Ranung

Följ oss på Facebook för fler vegetariska recept: Allt om Mat Vego ❤️