3.73.73.73.73.7

Alla gillar falafel, de fina små friterade kikärtsbollarna från Mellanöstern. Här tipsar vi om det godaste receptet på falafel som passar både stora och små. En god och populär vegorätt med både nyttiga och matiga ingredienser.

För 50 falafel

Ingredienser

500 g torkade kikärtor
1 liten gul lök
1 kruka persilja, ca 30 g
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 msk spiskummin
1/2 tsk bikarbonat
1/2 msk bakpulver
3 dl rapsolja till fritering

Tillbehör

yoghurtsås
pitabröd
romansallad
tomatsallad
stark chilisås
peperoni

45 min + 12 tim blötläggning

Falafel – gör så här:

  1. Lägg de torkade kikärterna i blöt i rikligt med kallt vatten. Ställ dem svalt ca 12 timmar. Låt kikärterna rinna av i ett durkslag.
    falafel

    Foto: Per Ranung

  2. Mixa i en mat-beredare till en slät massa. Mixa snabbt ner finhackad lök, hackad persilja och pressad vitlök. Lägg över massan i en skål. Blanda i salt, peppar, spiskummin, bikarbonat och bakpulver. Låt vila ca 15 min.
    falafel

    Foto: Per Ranung

  3. Forma små bollar av smeten.
    falafel

    Foto: Per Ranung

  4. Häll upp olja i en kastrull med höga kanter. Värm oljan till 170°. Lägg i 4–5 bollar i taget i den heta oljan och fritera dem ca 3 min, tills de får fin färg runt om. Ta upp dem med hålslev och låt rinna av på ett galler eller ett fat med hushållspapper.
    friterad-falafel

    Foto: Per Ranung

  5. Servera falafeln nyfriterad med sås, pitabröd, tomatsallad,

    stark chilisås och peperoni.

    recept_falafel_pita

    Foto: Per Ranung

Yoghurtsås

Blanda 3 dl turkisk mezeyoghurt, 1 dl tahini (sesampasta), 1 1/2 msk pressad citron, 1 liten pressad vitlök och 2 msk finhackad persilja. Krydda med 2 krm salt.  Låt såsen stå svalt fram till servering.

yoghurtsas

Foto: Per Ranung

Följ oss på Facebook för fler vegetariska recept: Allt om Mat Vego ❤️