Falafel från ugnen med tomatsallad

00000

Recept på falafel från ugnen med tomatsallad. Falafel ska egentligen friteras. När du i stället gör den i ugnen slipper du stekos och mycket fett.

För 4 personer:

Ingredienser

2 burkar kikärter (à 400 g)
1 citron
1 knippa bladpersilja
1 ägg
2 msk majsstärkelse Maizena
300 g tomater
1 gul lök liten
2 dl turkisk yoghurt
3 dl couscous
olivolja, salt, nymald svart­peppar

20 minuter + 10 minuter i ugnen

Falafel från ugnen – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250°. Spola av kikärterna och låt dem rinna av.
    Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Hacka persiljan. Mixa kikärterna med citronsaft, ägg, majsstärkelse, 1 tsk salt och 1 krm peppar i en matberedare. Blanda i hälften av persiljan.
  2. Forma kikärtsfärsen till runda bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla bollarna  med 1 msk olja. Tillaga dem mitt i ugnen ca 10 min.
  3. Skär tomaterna i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Blanda tomater och lök med 1 msk olja, 2 krm salt och 1 krm peppar. Blanda ner den sparade persiljan.
  4. Blanda yoghurten med det rivna citronskalet och 2 krm salt.
  5. Tillaga couscousen enligt an­visning på förpackningen.
  6. Servera falafeln med tomat­sallad, yoghurt och couscous.