3.63.63.63.63.6

En smidig varmrätt där allt görs i en långpanna. Matredaktören Ulla Karlström om menyn: "Jag gillar att laga kyckling med ben i ugn, den smakar så mycket mer. Lägg sötpotatisen bredvid och fyll sedan på med bönor, majs och tomater. Rubba in kryddmixen ordentligt i kycklingen för bästa smak"

För 4 personer:

Ingredienser

1 kyckling, hel (ca 1,3 kilo)
1 påse fajitakrydda, (28 g)

Rostad sötpotatissallad:

1 sötpotatis, (500 g)
2 msk olivolja
1 tsk salt
0,5 tsk chiliflakes
1 vitlök, hel
1 burk svarta bönor, (410 g )
1 burk majskorn, (150 g)
250 g körsbärstomater, på kvist
2 dl jordnötter, salta
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
100 g körsbärstomater, på kvist
0,5 msk worcestersås
1 tsk chilipulver
2 krm salt

Garnering:

koriander

15 minuter + 45 minuter i ugn

Fajitakryddad kyckling – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Gnid in fajitakryddan i kycklingen och skär den i fyra bitar. Lägg dem på en långpanna med bakplåtspapper.
  2. Skala och skär sötpotatisen i klyftor. Lägg dem bredvid kycklingen. Ringla på olja och strö över salt och chiliflakes. Bryt vitlöken i klyftor och lägg i långpannan. Tillaga mitt i ugnen tills kycklingens innertemperatur är 75–80°, ca 35 min. Ta upp kycklingen och ta bort lite av fettet från skyn i långpannan.
  3. Jordnötssalsa: Skala och hacka lök och vitlök. Hacka tomaterna. Rosta jordnötterna i en torr stekpanna, spara några till garnering. Tillsätt tomater och lök och stek ca 3 min. Mixa det till en grov röra och tillsätt worcestersås och chilipulver. Krydda med salt.
  4. Häll bönorna i ett durkslag och skölj i kallt vatten. Häll av vätskan från majsen. Lägg bönor och majs i långpannan. Lägg i tomaterna, gör ett kryss i dem så att skalet spricker. Värm mitt i ugnen ca 10 min.
  5. Lägg upp allt på ett serveringsfat. Strö på koriander och servera med salsan.

Fajitakyckling med jordnötssalsa och sötpotatissallad

Foto: Ulrika Pousette