44444

De här lättbakade och goda saffransbullarna är extra saftiga och har en fruktig smak av apelsin. Blötlägg russinen, då bränns de inte i ugnen. Här görs en fördeg, så kallad raskdeg, som gör att degen jäser extra bra och bullarna får mer smak.

För 30 bullar:

Ingredienser

Fördeg:

2 paket saffran, (à 1/2 g)
1 msk strösocker
50 g jäst, för söta degar
5 dl mjölk
6 dl vetemjöl, (360 g)

Steg 2:

10,5 dl vetemjöl, (630 g)
2 dl strösocker
2 ägg
0,5 tsk salt
175 g smör, rumsvarmt

Fyllning:

3 dl russin, gula
100 g apelsinskal, syltade
100 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker

Pensling:

ägg

Garnering:

flagad mandel, rostad, ev

40 minuter + 1 1/2 timme jästid + 8 minuter i ugn

Saffransbullar – gör så här:

  1. Lägg russinen i vatten.
  2. Fördeg: Stöt saffranet med 1 msk socker. Lös upp jästen i lite av mjölken. Rör ihop saffran och jäst med resten av mjölken och blanda ner mjölet. Arbeta till en slät och klumpfri smet. Låt vila övertäckt ca 30 min.
    saftiga-lussebullar

    Foto: Ulrika Pousette

  3. Blanda ner mjöl, socker, ägg, salt och smöret i klickar i fördegen. Bearbeta degen kraftigt med degkrokar eller i maskin ca 5 min, till en smidig och blank deg. Låt vila övertäckt ca 30 min tills den jäst till dubbel storlek.
    saftigaste-lussebullarna

    Foto: Ulrika Pousette

  4. Fyllning: Låt vattnet rinna av väl från russinen. Hacka russinen och blanda med apelsinskal, smör och socker.
    lussebullar-recept-saftiga

    Foto: Ulrika Pousette

  5. Sätt ugnen på 250°. Ta upp degen på väl mjölad arbetsbänk och kavla ut den till en platta, 40 x 40 cm. Bred fyllningen på degen och vik ihop på längden.
    recept-lussebullar-saftiga-1

    Foto: Ulrika Pousette

  6. Skär degen i ca 2 cm breda remsor, à ca 70 g. Tvinna och forma till en lussebulle. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 min. Sätt ugnen på 250°.
    lussebullar-recept-saffran

    Foto: Ulrika Pousette

  7. Grädda bullarna mitt i ugnen tills de fått gyllengul färg, 8–10 min. Pensla med ägg direkt när de kommer ut ur ugnen och strö eventuellt på mandel.
    pensla-lussebullar-recept

    Foto: Ulrika Pousette

  8. Låt svalna på plåten.

    lussebullar-extra-saftiga-recept

    Foto: Ulrika Pousette

    Gunilla von Heland, matredaktör: Min hybrid mellan vanlig bulle och lussekatt gör bullarna saftigare och lyxigare än en vanlig lussebulle. Är man konservativ kan degen, som är smidig och jäser bra, bakas ut till vanliga kusar.

Få ut mer av saffranssmaken
Saffran är världens dyraste krydda. Här är två tips för att få ut det mesta av smaken:
1. Stöt alltid saffranet i mortel till ett fint pulver med lite socker.
2. Det sockerstötta saffranet kan även blandas med sprit – vodka, konjak eller rom – och användas som en saffransessens, färdig att tillsätta i bakning eller desserter
Fler recept med: Bakning, Jul, Kakor och bullar