Eton Mess med pistaschmaränger, saffrans­päron och salt karamell

Recept på Eton Mess med pistaschmaränger, saffrans­päron och salt karamell. Frasigt, krämigt, sött och salt. Njut av julens smaker i en underbar mix. Får du maränger över går de fint att spara i en lufttät burk.

45 minuter + 1 timme i ugnen

Eton Mess – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°. Hacka nötterna. Vispa äggvitorna tills det bildas toppar. Tillsätt sockret, lite i taget, och vispa till en fast och blank marängsmet. Tillsätt vinägern och vispa ytterligare ca 2 min. Vänd ner nötterna men spara lite till garnering.
  2. Klicka ut marängsmeten i rundlar, 10–15 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in plåten mitt i ugnen och sänk ugnstemperaturen till 120°. Torka i ugnen ca 1 timme. Stäng av värmen men låt marängerna stå kvar och kallna i ugnen.
  3. Päron: Skala päronen, lämna kvar skaftet. Skär varje päron i fyra klyftor. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Skåra vaniljstången och skrapa ut fröna. Lägg citronskal, -saft, vaniljfrön och -stång i en kastrull med vatten, saffran, socker och eventuellt whisky eller konjak.
  4. Koka upp lagen och lägg ner päronen. Sjud på svag värme tills de mjuknat, 15–20 min, prova med en sticka. Låt päronen kallna i spadet.
  5. Salt karamell: Blanda ingredienserna till kolasåsen i en kastrull och låt smälta samman på låg värme. Rör tills sockret lösts upp. Öka värmen till medelhög och sjud såsen 5–7 min, tills den tjocknat. Låt kallna.
  6. Vispa grädden. Varva maränger, grädde, karamell och päron på ett stort fat. Toppa med de sparade nötterna och mynta.

Recept från