45 minuter + 1 timme i ugnen
Eton Mess – gör så här:
- Sätt ugnen på 150°. Hacka nötterna. Vispa äggvitorna tills det bildas toppar. Tillsätt sockret, lite i taget, och vispa till en fast och blank marängsmet. Tillsätt vinägern och vispa ytterligare ca 2 min. Vänd ner nötterna men spara lite till garnering.
- Klicka ut marängsmeten i rundlar, 10–15 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in plåten mitt i ugnen och sänk ugnstemperaturen till 120°. Torka i ugnen ca 1 timme. Stäng av värmen men låt marängerna stå kvar och kallna i ugnen.
- Päron: Skala päronen, lämna kvar skaftet. Skär varje päron i fyra klyftor. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Skåra vaniljstången och skrapa ut fröna. Lägg citronskal, -saft, vaniljfrön och -stång i en kastrull med vatten, saffran, socker och eventuellt whisky eller konjak.
- Koka upp lagen och lägg ner päronen. Sjud på svag värme tills de mjuknat, 15–20 min, prova med en sticka. Låt päronen kallna i spadet.
- Salt karamell: Blanda ingredienserna till kolasåsen i en kastrull och låt smälta samman på låg värme. Rör tills sockret lösts upp. Öka värmen till medelhög och sjud såsen 5–7 min, tills den tjocknat. Låt kallna.
- Vispa grädden. Varva maränger, grädde, karamell och päron på ett stort fat. Toppa med de sparade nötterna och mynta.