Estnisk färskostkaka

Recept på estnisk färskostkaka. Kakan ska stå till sig några timmar eller gärna till nästa dag, då smakar den bäst. Den går också bra att frysa.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 3,5 dl vetemjöl - (210 g)
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 ägg

Fyllning

  • 20 sötmandlar
  • 600 g kesella - (10%)
  • 2 msk potatismjöl
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 citron - rivet skal
  • 1 apelsin - rivet skal
  • 2 ägg
  • 1 msk florsocker - till garnering

Gör så här

  1. Smält smöret och låt svalna. Blanda smör, mjöl, socker och bakpulver, gärna i en matberedare.

  2. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck eller kavla ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Täck med plastfolie och låt stå i kylen ca 30 min.

  3. Sätt ugnen på 175°. Hacka mandeln grovt. Blanda kesella med mandel, potatismjöl, socker, salt, vaniljsocker och citrusskal. Dela äggen och rör ner äggulorna. Vispa äggvitorna till fast skum och vänd ner dem i fyllningen. Häll fyllningen i pajskalet.

  4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme tills fyllningen är fast.

  5. Låt kakan svalna. Lossa den ur formen och sikta över florsocker innan serveringen. Servera gärna med rårörda bär, färska eller frysta.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!