00000

Det här är en av jordbruksminister Eskil Erlandssons favoritdesserter.

För 10 person(er)

Ingredienser

400 g lingon frysta
2 dl strösocker
2 gelatinblad
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
1 krm kanel mald

lingongelé

4 dl lingon frysta
2 dl strösocker
0,5 dl vatten
1,5 gelatinblad

Havreflarn (16 flarn)

50 g smör rumsvarmt
0,5 dl strösocker
2,5 msk ljus sirap
1 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
0,5 tsk bakpulver

Eskil Erlandssons lingonmousse

1. Mousse: Tina och mixa lingonen med sockret.  Passera dem genom en sil.
2. Lägg gelainbladen i kallt vatten ca 5 min. Vispa grädden tillsammans med vaniljsocker.
3. Värm lite av de passerade lingonen. Ta upp och smält gelatinbladen däri. Vänd ner resten av lingonpurén. Tillsätt kanel. Vänd ner lingonpurén i grädden. Fördela moussen i glas och täck med plastfolie. Ställ kallt att stelna ca 3 timmar.
4. Gelé: Koka lingon, socker och vatten 1-2 min och mosa bären mot kastrullkanten. Häll blandningen genom ett kaffefilter och låt rinna av ca 1 timme. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Värm lite av saften. Ta upp och låt gelatinet smälta däri. Blanda med resten av saften. Häll den i en vattensköljd form eller islådor och låt stelna i kylen ca 4 timmar.
5. Havreflarn: Sätt ugnen på 175°. Blanda ihop alla ingredienser till flarnen. Kavla ut degen så tunt som möjligt mellan två bakplåtspappersark. Ta ut rundlar med mått, ca 7 cm i diameter.  Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt kakorna kallna plant.
6. Servera moussen med en kub lingongelé och havreflarn.