Entrecôte med Getostpolenta och Whiskysmörsås

Köttet serveras med en god smörsås där whiskyn ger den lite rökig smak. Här serveras rätten med en god polenta som smaksatts med getost, soltorkad tomat, oliver och basilika.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 4 entrecôte - skivor
  • 2 msk whisky - gärna irländsk eller skotsk
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Getostpolenta

  • 5 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongstärning
  • 1,5 dl polenta - majsgryn
  • 75 g getost - chèvre
  • 2 msk soltorkade tomater - marinerade och finhackade
  • 0,5 dl svarta oliver - hackade
  • 2 msk basilika - finhackad
  • 1 krm salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Whiskysmörsås

  • 2 vitlöksklyftor - finhackade
  • 1 tsk smör
  • 1,5 msk tomatpuré
  • 1,5 msk kalvfond
  • 1,5 dl vatten
  • 2 msk sweet chilisauce
  • 2 msk balsamvinäger
  • 50 g smör
  • 2 msk basilika - finhackad
  • 2 msk whisky - gärna irländsk eller skotsk

Grönsaker

  • 250 g grön sparris
  • 4 tomater
  • 0,5 tsk flingsalt

Gör så här

  1. Getostpolenta: Koka upp vatten, buljongtärning och polentagryn. Koka på svag värme i 6-8 min under omrörning. Blanda ner smulad getost och rör tills osten smält. Rör ner tomater, oliver, basilika, salt och peppar.

  2. Klä en form ca 13x26 cm med plastfolie. Häll upp polentan och låt svalna. Täck med plastfolie och låt stå i kylen tills det är dags att grilla.

  3. Whiskysmörsås: Fräs vitlöken i smör på svag värme i en kastrull ca 1 min. Tillsätt tomatpuré, fond, vatten, sweet chilisås och balsamvinäger. Låt koka ihop till en simmig konsistens, ca 5 min. - Hit går att förbereda -

  4. Grilla: Ta fram getostkakan så att den är rumstempererad innan den skärs i ca 5x5 cm stora bitar. Grilla 1 min på varje sida eller smörstek dem i panna på spisen. Lägg över på serveringsfat och täck över med folie. Grilla tomater och sparris. Strö på flingsalt. Lägg upp på fat och täck över med folie.

  5. Strö salt och peppar på köttet och grilla det 2-3 min på varje sida. Droppa över whisky.

  6. Servering: Hetta upp såsen och klicka i smöret under omrörning. Smaksätt med whisky och basilika. Servera entrecôten med tillbehören.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!