00000

Den som vill förstärka grill­smaken kan använda ett rökt havssalt på köttet.

För 4 person(er)

Ingredienser

4 entrecôte (skivor à 150 g)
olivolja (till pensling)
2 tsk havssalt rökt (Santa Maria), eller 1 tsk vanligt salt
1 tsk svartpeppar grovmald

Polenta:

6 dl vatten
0,75 tsk salt
1 msk olivolja
2,5 dl polenta
50 g parmesanost färsk riven
1 msk olivolja

Chimichurri:

1 röd paprika liten
2 tomater skållade, skalade och urkärnade
1 gul lök liten, finhackad
1 vitlöksklyfta pressad
1 msk olivolja
1,5 msk rödvinsvinäger
1 chili finhackad, spansk peppar
2 msk oregano finhackad, färsk
2 msk persilja finhackad
2 lagerblad små, fint krossade
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

1. Polenta: Koka upp vatten, salt och olivolja. Rör ner polentagrynen och låt dem sjuda ca 5 min till en gröt. Rör om så de inte fastnar i botten på kastrullen.
2. Blanda ner parmesanost och häll upp gröten i en form med olivolja. Bred ut gröten 1–1 1/2 cm högt och låt den stelna.
3. Skär upp polentan i stora bitar så de går att grilla. Pensla med olja och stek dem i grillpanna ca 3 min på varje sida eller på grill med tätt galler på samma vis. I 225° ugn tar det ca 5 min. Vänd bitarna så de får färg på båda sidor.
4. Chimichurri: Ansa och finhacka paprikan. Skär tomaterna i små tärningar.
5. Blanda dem med övriga ingredienser i en skål. Låt salsan stå svalt fram till servering.
6. Kött: Ta fram köttet ur kylen ca 1 timme innan det ska grillas eller stekas. Pensla med olja, salta och peppra. Hetta upp en grillpanna eller se till att grillkolen är väl utbrunnen. Grilla på hög värme ca 1 minut på varje sida.
7. Låt köttet vila på ett varmt fat ca 3 min innan det serveras med grillad polenta och chimichurri.