Entrecôte med chimichurri och polenta

Den som vill förstärka grill­smaken kan använda ett rökt havssalt på köttet.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 4 entrecôte - (skivor à 150 g)
  • olivolja - (till pensling)
  • 2 tsk havssalt - rökt (Santa Maria), eller 1 tsk vanligt salt
  • 1 tsk svartpeppar - grovmald

Polenta

  • 6 dl vatten
  • 0,75 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • 2,5 dl polenta
  • 50 g parmesan - färsk riven
  • 1 msk olivolja

Chimichurri

  • 1 röd paprika - liten
  • 2 tomater - skållade, skalade och urkärnade
  • 1 gul lök - liten, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta - pressad
  • 1 msk olivolja
  • 1,5 msk rödvinsvinäger
  • 1 chili - finhackad, spansk peppar
  • 2 msk oregano - finhackad, färsk
  • 2 msk persilja - finhackad
  • 2 lagerblad - små, fint krossade
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Gör så här

  1. Polenta: Koka upp vatten, salt och olivolja. Rör ner polentagrynen och låt dem sjuda ca 5 min till en gröt. Rör om så de inte fastnar i botten på kastrullen.

  2. Blanda ner parmesanost och häll upp gröten i en form med olivolja. Bred ut gröten 1–1 1/2 cm högt och låt den stelna.

  3. Skär upp polentan i stora bitar så de går att grilla. Pensla med olja och stek dem i grillpanna ca 3 min på varje sida eller på grill med tätt galler på samma vis. I 225° ugn tar det ca 5 min. Vänd bitarna så de får färg på båda sidor.

  4. Chimichurri: Ansa och finhacka paprikan. Skär tomaterna i små tärningar.

  5. Blanda dem med övriga ingredienser i en skål. Låt salsan stå svalt fram till servering.

  6. Kött: Ta fram köttet ur kylen ca 1 timme innan det ska grillas eller stekas. Pensla med olja, salta och peppra. Hetta upp en grillpanna eller se till att grillkolen är väl utbrunnen. Grilla på hög värme ca 1 minut på varje sida.

  7. Låt köttet vila på ett varmt fat ca 3 min innan det serveras med grillad polenta och chimichurri.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!