44444

Entrecôte Gangnam Style är en koreansk rätt där köttet får sällskap av flera tillbehör. Recept av Jennie Walldén, vinnare av Sveriges Mästerkock 2013.

För 4-6 personer:

Ingredienser

800 g entrecôte, hängmörad i bit
1 päron
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 dl soja, koreansk eller japansk
3 msk strösocker
3 msk vitt vin, torrt
2 msk sesamolja
2 msk rapsolja

Ssamsås:

2 salladslökar
1 dl doenjang, koreansk sojabönspasta, typ miso
1 dl gochujang, sötstark koreansk chilipasta
2 msk vatten
2 msk sesamolja, rostad
2 msk sesamfrön, rostade

Grönkål:

400 g grönkål, färsk
1 salladslök
1 vitlöksklyfta
3 msk soja, koreansk eller japansk
1,5 msk risvinäger
2 tsk strösocker

Sesammarinerade böngroddar:

300 g mungböngroddar, färska
1,5 msk sesamolja
1,5 msk sesamfrön, rostade
0,5 tsk salt

Svamp:

200 g shiitakesvamp
200 g ostronskivling
1,5 msk soja, koreansk eller japansk
1 msk mirin
1 msk sake
3 msk rapsolja

Tillbehör:

3 dl ris, koreanskt eller japanskt rundkornigt
2 salladshuvuden, t ex romansallad, krispsallad, huvudsallad – gärna en blandning
kimchi
skivad chili

1 timme + 30 minuter marinering

Entrecôte Gangnam Style – gör så här:

  1. Skär köttet i tre tjocka skivor. Skala och riv päronet. Skala och skiva löken. Skala och riv vitlöken. Blanda päron, lök, soja, socker, vin och sesamolja. Lägg i köttet och marinera ca 30 min i rumstemperatur eller 8 timmar i kyl.
    marinad till entrecôte

    Foto: Per Ranung

  2. Ssamsås: Ansa och strimla salladslöken. Blanda ihop alla ingredienser.
  3. Grönkål: Repa kålen och lägg i ett durkslag. Koka upp 3 liter vatten och häll det över kålen. Skölj sedan kålen i iskallt vatten tills den är kall. Krama vattnet ur kålen. Ansa och strimla salladslöken. Skala och riv vitlöken. Blanda vitlök, soja, risvinäger och socker tills sockret lösts upp. Blanda väl med kål och salladslök.
    grönkål

    Foto: Per Ranung

  4. Böngroddar: Lägg böngroddarna i en bunke. Koka upp 2 liter vatten och häll över böngroddarna. Skölj sedan groddarna med iskallt vatten. Låt rinna av väl i durkslag. Blanda groddarna med olja, sesamfrön och salt.
  5. Svamp: Riv svampen i mindre bitar. Rör ihop soja, mirin och sake. Stek svampen hårt i olja tills den är knaprig och har fin färg. Häll över sojablandningen och rör om.
    svamp

    Foto: Per Ranung

  6. Ta köttet ur marinaden, torka det lätt med hushållspapper. Stek köttet i en riktigt het grillpanna i rapsolja 2–3 min på varje sida. Ta upp och låt köttet vila ca 5 min innnan det skärs i skivor.
    stek-het

    Foto: Per Ranung

  7. Servera köttet med sås och ris i salladsblad med grönsaker, svamp och kimchi. Ät gärna med händerna!

Jennie Walldén:

Fega inte på vare sig temperaturen eller mängden olja när du steker svampen. Fettet gör att vätskan släpper lite i taget, så inte svampen blir soggig.