Entrecôte Gangnam Style

Entrecôte Gangnam Style är en koreansk rätt där köttet får sällskap av flera tillbehör. Recept av Jennie Walldén, vinnare av Sveriges Mästerkock 2013.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 800 g entrecôte - hängmörad i bit
  • 1 päron
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 dl soja - koreansk eller japansk
  • 3 msk strösocker
  • 3 msk vitt vin - torrt
  • 2 msk sesamolja
  • 2 msk rapsolja

Ssamsås

  • 2 salladslökar
  • 1 dl doenjang - koreansk sojabönspasta, typ miso
  • 1 dl gochujang - sötstark koreansk chilipasta
  • 2 msk vatten
  • 2 msk sesamolja - rostad
  • 2 msk sesamfrön - rostade

Grönkål

  • 400 g grönkål - färsk
  • 1 salladslök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 msk soja - koreansk eller japansk
  • 1,5 msk risvinäger
  • 2 tsk strösocker

Sesammarinerade böngroddar

  • 300 g mungböngroddar - färska
  • 1,5 msk sesamolja
  • 1,5 msk sesamfrön - rostade
  • 0,5 tsk salt

Svamp

  • 200 g shiitakesvamp
  • 200 g ostronskivling
  • 1,5 msk soja - koreansk eller japansk
  • 1 msk mirin (söt matlagningssake)
  • 1 msk sake
  • 3 msk rapsolja

Tillbehör

  • 3 dl ris - koreanskt eller japanskt rundkornigt
  • 2 salladshuvuden - t ex romansallad, krispsallad, huvudsallad – gärna en blandning
  • kimchi
  • chili - skivad

Gör så här

  1. Skär köttet i tre tjocka skivor. Skala och riv päronet. Skala och skiva löken. Skala och riv vitlöken. Blanda päron, lök, soja, socker, vin och sesamolja. Lägg i köttet och marinera ca 30 min i rumstemperatur eller 8 timmar i kyl.

    Foto: Per Ranung

  2. Ssamsås: Ansa och strimla salladslöken. Blanda ihop alla ingredienser.

  3. Repa kålen och lägg i ett durkslag. Koka upp 3 liter vatten och häll det över kålen. Skölj sedan kålen i iskallt vatten tills den är kall. Krama vattnet ur kålen. Ansa och strimla salladslöken. Skala och riv vitlöken. Blanda vitlök, soja, risvinäger och socker tills sockret lösts upp. Blanda väl med kål och salladslök.

    Foto: Per Ranung

  4. Böngroddar: Lägg böngroddarna i en bunke. Koka upp 2 liter vatten och häll över böngroddarna. Skölj sedan groddarna med iskallt vatten. Låt rinna av väl i durkslag. Blanda groddarna med olja, sesamfrön och salt.

  5. Riv svampen i mindre bitar. Rör ihop soja, mirin och sake. Stek svampen hårt i olja tills den är knaprig och har fin färg. Häll över sojablandningen och rör om.

    Foto: Per Ranung

  6. Ta köttet ur marinaden, torka det lätt med hushållspapper. Stek köttet i en riktigt het grillpanna i rapsolja 2–3 min på varje sida. Ta upp och låt köttet vila ca 5 min innnan det skärs i skivor.

    Foto: Per Ranung

  7. Servera köttet med sås och ris i salladsblad med grönsaker, svamp och kimchi. Ät gärna med händerna!

Jennie Walldén:

Fega inte på vare sig temperaturen eller mängden olja när du steker svampen. Fettet gör att vätskan släpper lite i taget, så inte svampen blir soggig.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!