Enrisgrillad hummer med syltad tomat och oxmärg

Kombinationen av syrlig tomat, oxmärg och grillad hummer är fantastisk.
Enrisgrillad hummer med syltad tomat och oxmärg
Enrisgrillad hummer med syltad tomat och oxmärg Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 2 humrar
  • 0,5 timjan - kruka
  • 6 kvistar rosmarin
  • 1 kvist enris
  • 1 bit oxben - med märg (100 g)
  • 2 krm salt

Syltade tomater

  • 250 g tomater - små i olika färger
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl ättiksprit - (12 %)
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 15 kvistar timjan
  • 1 tsk salt

Garnering

  • timjan
  • krasseblommor - och -blad

Gör så här

  1. Tomater: Picka hål i tomatskalen. Doppa tomaterna i kokande vatten ca 30 sekunder tills skalen spricker. Lägg dem i kallt vatten och dra bort skalet.

  2. Skala och skiva vitlöksklyftan. Blanda vitlök, ättika, socker, vatten, timjan och salt i en kastrull. Låt koka upp under omrörning så att sockret löses upp. Häll lagen över tomaterna. Låt kallna och ställ dem sedan i kylen ca 1 dygn före servering.

  3. Skala hummern och ta köttet ur stjärt och klor. Lägg hummerköttet i två högar och fördela örterna ovanpå. Bind ihop med bindgarn.

  4. Peta ut märgen ur oxbenet. Skölj märgen och skär den i skivor. Värm märgen i en stekpanna på svag värme, ca 1 minut på varje sida. Salta.

  5. Grilla hummerköttet runt om ca 10 min. Ta bort bindgarn och örter och skär hummerköttet i mindre bitar.

  6. Lägg upp hummern på tallrikar med tomater och märg runt om. Garnera med timjan, krasseblommor och -blad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!