00000

Kombinationen av syrlig tomat, oxmärg och grillad hummer är fantastisk.

För 4 personer

Ingredienser

2 humrar
1/2 kruka timjan
6 kvistar rosmarin
1 enriskvist
1 bit oxben med märg (100 g)
2 krm salt

Syltade tomater

250 g små tomater i olika färger
1 vitlöksklyfta
1 dl ättikssprit (12 %)
2 dl strösocker
2 dl vatten
15 timjankvistar
1 tsk salt

Garnering

timjan, krasseblommor och -blad

30 min 1 dygn att vila+10 min på grillen

Enrisgrillad hummer med syltad tomat och oxmärg – gör så här:

  1. Tomater: Picka hål i tomatskalen. Doppa tomaterna i kokande vatten ca 30 sekunder tills skalen spricker. Lägg dem i kallt vatten och dra bort skalet.
  2. Skala och skiva vitlöksklyftan. Blanda vitlök, ättika, socker, vatten, timjan och salt i en kastrull. Låt koka upp under omrörning så att sockret löses upp. Häll lagen över tomaterna. Låt kallna och ställ dem sedan i kylen ca 1 dygn före servering.
  3. Skala hummern och ta köttet ur stjärt och klor. Lägg hummerköttet i två högar och fördela örterna ovanpå. Bind ihop med bindgarn.
  4. Peta ut märgen ur oxbenet. Skölj märgen och skär den i skivor. Värm märgen i en stekpanna på svag värme, ca 1 minut på varje sida. Salta.
  5. Grilla hummerköttet runt om ca 10 min. Ta bort bindgarn och örter och skär hummerköttet i mindre bitar.
  6. Lägg upp hummern på tallrikar med tomater och märg runt om. Garnera med timjan, krasseblommor och -blad.
Fler recept med: Fest, Grilla, Nyårsmeny, Skaldjur, Svenskt