1 h + 12 h i kylen + 1 1/2 h jäsning + 8 minuter i ugn
- Dag 1: Smula ner jästen i en bunke. Häll i vattnet och rör
så att jästen löses upp. Blanda ner mjölet. Täck med plastfolie
och låt stå i kylen ca 12 timmar. - Dag 2: Värm vattnet till 37°. Blanda vattnet med jäst, honung,
socker och salt. Tillsätt poolishen och rör ihop. - Nyp ihop smör och mjöl i en annan bunke. Blanda med
poolishblandningen och knåda till en smidig deg i hushållsmaskin, ca 5 min. - Olja in en stor bunke och lägg degen i den. Täck med plastfolie
och låt jäsa i rumstemperatur ca 1 timme. - Häll upp degen på mjölad arbetsbänk. Vik in degkanterna
mot mitten, låt degen vila ca 15 min. - Strö ut halva mängden mannagryn eller polenta på arbetsbänken.
Lägg degen på grynen och platta försiktigt ut den till en rektangel,
ca 1 cm tjock. Strö över resten av grynen och tryck försiktigt fast dem. - Skär degen i rutor eller stansa ut rundlar, ca 9 cm i diameter,
och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 15 min.
Sätt ugnen på 250°. - Stek några muffins i taget på båda sidor i en torr stekpanna
tills de får lite färg. Lägg tillbaka dem på plåten och grädda
mitt i ugnen 6–8 min. Låt svalna på galler. - Dela bröden genom att bryta upp dem med en gaffel.
Servera med färskost och lemon curd eller sylt.Recept: Monica Eisenman