Engelsk julkaka

Engelsk julkaka – gör så här:

  1. Grovhacka mandel och nötter och rosta dem i torr stekpanna på medelgod värme ca 5 min. Skär den tropiska fruktblandningen i lite mindre bitar. Smöra formen och lägg ca 1/2 dl av fruktmixen samt ca 1/2 dl av nötblandningen i botten av formen. Ställ resten åt sidan.
  2. Rör samman 75 g smör, farin och lönnsirap till en krämig konsistens. Bred det ovanpå nöt- och fruktblandningen i kakformens botten.
  3. Blanda russin och kakfyllning i en skål tillsammans med resten av den tropiska fruktmixen. Häll på rom och rör ner rivet mandarinskal samt saft.
  4. Rör samman 175 g smör, farin och lönnsirap till en krämig massa och vispa ner äggen ett i taget. Blanda ner kanel och vetemjöl samt russinblandningen och resten av nötblandningen. Häll smeten i kakformen.
  5. Täck med smör- eller bakplåtspapper med 2 veck i kryss så att kakan kan svälla. Knyt med snöre runt formen.
  6. Gör samma slags veck på ett stort ark folie och täck formen med det. Fäst med snöre runtom och under samt knyt ett löst handtag tvärs över så att formen går att lyfta. Ställ formen i en kastrull med kokande vatten. Vattnet ska räcka till strax över halva formen. Sjud under lock 3 tim. Kolla vattennivån då och då.
  7. Tag upp kakan och låt den stå ca 30 min. Tag bort folie och papper och stjälp upp den på ett fat. Servera kakan ljummen med vispad grädde smaksatt med lönnsirap eller rom. Snygga skivor får man inte när kakan är varm utan skeda upp och servera på tallrik. Kakan håller länge i kylen. För att värma en hel kaka är det bäst i ett vattenbad under lock ca 1 timme.

Recept från