Engelsk fruktkaka
Ingredienser
- 150 g fikon - torkade
- 3 msk konjak
- 200 g smör - eller margarin
- 3 dl farin - brun
- 4 ägg
- 1 dl russin
- 15 cocktailbär - halverade röda
- 0,5 tsk nejlikor
- 1 krm muskotnöt - malen
- 1 msk kanel
- 1 tsk ingefära
- 1 citron - rivet skal
- 3,5 dl vetemjöl
- 0,5 tsk bakpulver
Gör så här
-
Sätt ugnen på 150°.
-
Smörj och bröa en brödform, ca 1 1/2 liter.
-
Skär fikonen i grova strimlor eller tärningar. Lägg dem i en liten skål och häll över konjaken. Låt dem stå och dra ett par timmar.
-
Rör matfettet och sockret pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget, under kraftig omrörning.
-
Blanda i russin, cocktailbär, fikonen med sin konjak, kryddorna och citronskalet. Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret. Häll smeten i formen.
-
Grädda på galler i botten av ugnen 1 1/4–1 1/2 timme.
-
Skär till ett täcke av vit marsipan. Se till att det är bredare än kakan så att det hänger ned lite på långsidorna. Färga två bitar marsipan i rött och grönt, forma sedan till järneksblad och -bär och placera ovanpå det vita täcket.