Engelsk fruktkaka

Recept på engelsk fruktkaka. Kakan blir bara bättre om den får ligga till sig. Packa i folie och förvara i kyl.
Allt om Mat
engelsk fruktkaka
engelsk fruktkaka

Ingredienser

  • 150 g fikon - torkade
  • 3 msk konjak
  • 200 g smör - eller margarin
  • 3 dl farin - brun
  • 4 ägg
  • 1 dl russin
  • 15 cocktailbär - halverade röda
  • 0,5 tsk nejlikor
  • 1 krm muskotnöt - malen
  • 1 msk kanel
  • 1 tsk ingefära
  • 1 citron - rivet skal
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°.

  2. Smörj och bröa en brödform, ca 1 1/2 liter.

  3. Skär fikonen i grova strimlor eller tärningar. Lägg dem i en liten skål och häll över konjaken. Låt dem stå och dra ett par timmar.

  4. Rör matfettet och sockret pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget, under kraftig omrörning.

  5. Blanda i russin, cocktailbär, fikonen med sin konjak, kryddorna och citronskalet. Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret. Häll smeten i formen.

  6. Grädda på galler i botten av ugnen 1 1/4–1 1/2 timme.

  7. Skär till ett täcke av vit marsipan. Se till att det är bredare än kakan så att det hänger ned lite på långsidorna. Färga två bitar marsipan i rött och grönt, forma sedan till järneksblad och -bär och placera ovanpå det vita täcket.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!