Kanderad ingefära hittar man i hälsokostbutiker men det går lika bra med syltade apelsinskalstärningar.

För 30 st

Ingredienser

50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
2 ägg
0,5 tsk salt
1 dl råsocker eller strösocker
14-15 dl vetemjöl (840-900 g)

Fyllning:

150 g torkade aprikoser
50 g kanderad ingefära eller syltade apelsinskalstärningar
50 g valnötter
50 g smör

Pensling

1 uppvispat ägg
pärlsocker

1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Häll den ljumma blandningen, ca 37°, över jästen. Tillsätt ägg, salt, råsocker och det mesta mjölet. Arbeta ihop degen och låt den jäsa, övertäckt, ca 30 minuter.
2. Hacka aprikoser, ingefära och valnötter. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en stor avlång kaka, ca 25-45 cm. Bred ut hälften av smöret jämnt över nedre delen av kakan och strö frukthacket över. Lägg över den övre halvan och rätta till kakan så att den blir jämn.
3. Skär bitar ca 1 1/2 cm breda. Vrid degbiten några varv, gör som en ögla, låt jäsa på plåtar med bakplåtspapper ca 30 minuter.  Sätt under tiden ugnen på 250°.
4. Pensla med ägg och strö pärlsocker över. Grädda mitt i ugnen i 250° ca 8 minuter.