Empanadasdeg

Empanadasdeg används för att baka empanandas. Mjölkfritt margarin gör att empanadasen blir laktosfria.
Mariana Ling
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 500 g vetemjöl
  • 1,5 tsk salt
  • 1,5 krm gurkmeja - mald
  • 75 g delikatessmargarin - mjölkfritt eller smör
  • 5 dl vatten

Gör så här

  1. Blanda mjöl, salt och gurkmeja i en matberedare. Smält matfettet. Koka upp vattnet.

  2. Häll i det heta matfettet, lite i taget, medan maskinen arbetar.

  3. Häll i det varma vattnet i matberedaren medan maskinen arbetar. Det sista ska hällas i långsamt. Ibland kan det behövas lite extra vatten, ibland mindre. Arbeta degen ca 10 min tills den är slät och fastnar lätt på fingrarna.

  4. Lägg degen i en plastpåse. Låt vila i kylen ca 8 timmar.

  5. Kavla ut degen, 1–1 1/2 mm tjock, på mjölad arbetsbänk. Ta ut rundlar med ett mått, ca 12 cm i diameter. Fyll med valfri fyllning, se recept.

Steg-för-stegbilder

  1. Kavla ut degen 1-1 1/2 mm tjock på mjölad arbetsbänk. Ta ut rundlar ur degen med ett mått, ca 12 cm i diameter.

    Foto: Helén Pe

  2. Dra bort överflödig deg. Knåda sedan ihop degen igen och använd till nästa degplatta.

    Foto: Helén Pe

  3. Fördela fyllningen mitt på rundlarna.

    Foto: Helén Pe

  4. Fukta kanten runt om med ett finger doppat i lite vatten, det gör att degen fäster ihop lättare. Vik degen över fyllningen så att en halvmåne bildas.

    Foto: Helén Pe

  5. Sätt ett finger i kanten på halvmånen och vik över en liten bit av degen. Fortsätt runt om kanten genom att trycka ihop och trycka över deg. Detta gör att fyllningen stannar kvar inne i empanandasen och det ger dem dessutom ett dekorativt utseende.

    Foto: Helén Pe

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!