44444

Empanadasdeg används för att baka empanandas. Mjölkfritt margarin gör att empanadasen blir laktosfria.

För 24 empanandas:

Ingredienser

500 g vetemjöl
1,5 tsk salt
1,5 krm gurkmeja, mald
75 g delikatessmargarin, mjölkfritt eller smör
5 dl vatten

15 minuter + 8 timmar i kyl + tid att göra empanadas

Empanadasdeg – gör så här:

  1. Blanda mjöl, salt och gurkmeja i en matberedare. Smält matfettet. Koka upp vattnet.
  2. Häll i det heta matfettet, lite i taget, medan maskinen arbetar.
  3. Häll i det varma vattnet i matberedaren medan maskinen arbetar. Det sista ska hällas i långsamt. Ibland kan det behövas lite extra vatten, ibland mindre. Arbeta degen ca 10 min tills den är slät och fastnar lätt på fingrarna.
  4. Lägg degen i en plastpåse. Låt vila i kylen ca 8 timmar.
  5. Kavla ut degen, 1–1 1/2 mm tjock, på mjölad arbetsbänk. Ta ut rundlar med ett mått, ca 12 cm i diameter. Fyll med valfri fyllning, se recept.

Steg-för-stegbilder:
1. Kavla ut degen 1-1 1/2 mm tjock på mjölad arbetsbänk. Ta ut rundlar ur degen med ett mått, ca 12 cm i diameter.

empanada_1

Foto: Helén Pe


2. Dra bort överflödig deg. Knåda sedan ihop degen igen och använd till nästa degplatta.
empanada_2

Foto: Helén Pe


3. Fördela fyllningen mitt på rundlarna.
empanada_3

Foto: Helén Pe


4. Fukta kanten runt om med ett finger doppat i lite vatten, det gör att degen fäster ihop lättare. Vik degen över fyllningen så att en halvmåne bildas.
empanada_4

Foto: Helén Pe


5. Sätt ett finger i kanten på halvmånen och vik över en liten bit av degen. Fortsätt runt om kanten genom att trycka ihop och trycka över deg. Detta gör att fyllningen stannar kvar inne i empanandasen och det ger dem dessutom ett dekorativt utseende.
empanada_5

Foto: Helén Pe

 

Fler recept med: Bakning