Empanadas med skinka och ost

Empanadas är små frasiga piroger som serveras i flera sydamerikanska länder.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl majsmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 krm salt
  • 125 g smör
  • 4 msk vatten

fyllning

  • 0,5 gul lök - liten
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 grön chili - t ex jalapeño
  • 0,5 röd paprika - liten
  • 0,5 msk rapsolja
  • 1 tomat
  • 1 krm salt
  • 50 g rökt skinka
  • 50 g cheddarost - riven

pensling

  • ägg

Gör så här

  1. Hacka samman mjöl, bakpulver, salt och smör, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen vila i kylskåpet medan fyllningen görs.

  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka chili och paprika. Fräs lök, vitlök, chili och paprika i oljan i en kastrull. Tärna tomaten och blanda ner i kastrullen. Låt puttra ca 2 min. Krydda med salt och låt röran kallna.

  3. Finstrimla skinkan och blanda den och osten med grönsaksröran.

  4. Sätt ugnen på 225°. Kavla ut degen tunt på mjölad arbetsbänk. Ta ut rundlar ur degen med ett mått, ca 9 cm i diameter. Lägg en liten klick fyllning på rundlarna och vik ihop. Tryck ihop kanterna noga och forma dem till ett veckat mönster.

  5. Lägg empanadas på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 12-15 min. Låt svalna på galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!