55555

Empanadas med bönor och kålsallad är bönfyllda piroger. Pajdegen som blir över kan ­läggas över urkärnade äpplen, päron eller plommon. Strö över lite strö- eller pärlsocker och grädda i ugnen. Servera med glass eller vaniljsås.

För 2 personer:

Ingredienser

0,5 pajdeg, kyld, (à 250 g)
1 gul lök
1 förpackning röda bönor, (190 g)
1 burk majs, (140 g)
1 msk rapsolja
1 dl lätt crème fraiche
rödvinsvinäger, salt, nymald svart­peppar

Pensling:

1 ägg

Sallad:

250 g rödkål
1 msk rapsolja

20 minuter + 15 minuter i ugn

Empanadas med bönor och kålsallad – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala och finhacka löken. Låt bönor och majs rinna av. Fräs löken i olja i en stekpanna. Tillsätt bönor och majs. Rör i crème fraichen och krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.
  2. Rulla ut degen och ta ut fyra rundlar, ca 12 cm i diameter. Fördela bönröran på degen och vik ihop till piroger. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och pensla med uppvispat ägg.
  3. Grädda empanadas mitt i ugnen ca 15 min.
  4. Sallad: Strimla kålen fint, ­gärna på mandolin. Krama in olja, 1/2 msk vinäger och 1/2 tsk salt i ­kålen med händerna.
  5. Servera empanadas med ­salladen.
    pren