Empanadas – drinktilltugg

Receptet har jag fått av en argentinare som med liv och lust berättade fördelarna med att servera empanadas till drink.
De smakar gott till sommardrinken, degen blir vackert färgad av paprikapulvret och de är lätta att hålla i handen och äta utan bestick.

Empanadas – drinktilltugg

1. Blanda mjöl, smör, paprikapulver och salt i en matberedare.
Tillsätt vatten och kör tills det blir en jämn deg. Slå in degen i plastfolie, ställ den svalt ca 30 minuter.
2. Gör fyllningen under tiden. Skär nötköttet i små tärningar.
Skala och hacka lök och vitlök. Hacka oliverna fint. Dela den spanska pepparen på längden, endast ena halvan ska användas, avlägsna kärnor och mellanväggar, dela den ytterligare en gång på längden och strimla den sedan diagonalt. Skär tomaterna i kvartar, ta bort kärnhuset och skär tomatköttet i små tärningar (ställ tomattärningarna åt sidan, de ska i när fyllningen är kall).
3. Stek kött, lök, vitlök, oliver och spansk peppar i en het panna i olja ca 2 minuter. Salta och peppra. Låt fyllningen bli helt kall, tillsätt tomattärningarna och blanda ordentligt.
4. Sätt ugnen på 200°. Tag fram degen. Kavla den tunt (ca 2 mm) på ett mjölat underlag. Stansa ut rundlar (10 cm i diameter).
Lägg 1 matsked fyllning mitt på rundlarna. Pensla kanterna med vatten och vik sedan ena kanten över fyllningen. Tryck till kanterna ordentligt så att de inte går upp i ugnen.
5. Grädda empanadas mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills de har fått fin färg.

Recept från