Ekologisk svamp- och rotfruktssallad med hyvlad XO, skärbönor och brynt smörvinägrett

Härligt mustig höst- och vintersallad med svamp, rotsaker, ost och bönor.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 2 palsternackor
  • 4 morötter
  • 2 persiljerötter
  • 1 rotselleri - bit (ca 150 g)
  • 200 g bönor - eller skärbönor färska, gröna
  • 1 msk rapsolja
  • 1 tsk salt - + 1 tsk + 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald, + 1 krm + 1 krm
  • 4 portabellosvampar
  • 200 g ostronskivling
  • 100 g toppmurklor
  • 25 g smör - + 150 g smör
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 50 g mâchesallad
  • 50 g mangoldskott - röda
  • 50 g rucola
  • 1 bit allerum xo-ost - (ca 150 g)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala rotfrukterna och skär dem i stavar. Ansa och skär bönorna i ca 4 cm breda bitar.

  2. Lägg rotfrukterna i en ugnssäker form. Häll över oljan och krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Tillaga mitt i ugnen ca 25 min. Låt kallna.

  3. Koka bönorna i lättsaltat vatten ca 3 min. Spola av dem med kallt vatten så att kokningen avstannar.

  4. Ansa svampen och skär i bitar. Stek svampen i 25 g smör. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Låt svampen kallna.

  5. Bryn resten av smöret tills det blir gyllenbrunt. Häll över i en bunke eller kanna. Låt svalna något och tillsätt sedan vinäger. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar.

  6. Hyvla osten. Blanda de olika salladssorterna med rotfrukter, bönor, svamp och ost. Ringla vinägretten runt om och servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!