1. Sätt ugnen på 225°. Skala rotfrukterna och skär dem i stavar. Ansa och skär bönorna i ca 4 cm breda bitar.
2. Lägg rotfrukterna i en ugnssäker form. Häll över oljan och krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Tillaga mitt i ugnen ca 25 min. Låt kallna.
3. Koka bönorna i lättsaltat vatten ca 3 min. Spola av dem med kallt vatten så att kokningen avstannar.
4. Ansa svampen och skär i bitar. Stek svampen i 25 g smör. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Låt svampen kallna.
5. Bryn resten av smöret tills det blir gyllenbrunt. Häll över i en bunke eller kanna. Låt svalna något och tillsätt sedan vinäger. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar.
6. Hyvla osten. Blanda de olika salladssorterna med rotfrukter, bönor, svamp och ost. Ringla vinägretten runt om och servera.
Ekologisk svamp- och rotfruktssallad med hyvlad XO, skärbönor och brynt smörvinägrett
Härligt mustig höst- och vintersallad med svamp, rotsaker, ost och bönor.
För 8 person(er)
Ingredienser
2 | palsternackor |
4 | morötter |
2 | persiljerötter |
1 | rotselleri, bit (ca 150 g) |
200 g | bönor eller skärbönor, färska, gröna |
1 msk | rapsolja |
1 tsk | salt, + 1 tsk + 2 krm salt |
1 krm | svartpeppar, nymald, + 1 krm + 1 krm |
4 | portobellosvampar |
200 g | ostronskivling |
100 g | toppmurklor |
25 g | smör, + 150 g smör |
2 msk | vitvinsäger |
50 g | mâchesallad |
50 g | mangoldskott, röda |
50 g | rucola |
1 | bit allerum xo-ost, (ca 150 g) |
Fler recept med:
Ägg och mejeri, Ärter och bönor, Grönsaker, Huvudrätter - varmrätter, Övrigt, Potatis och rotfrukter, Sallader, Vegetariskt