44444

Edamamehummus med dukkahströssel passar bra att servera som förrätt. Hummusen kan sparas i burk med tättslutande lock 2–3 dagar. Dukkah är ett egyptiskt nöt- och fröströssel som är en god smaksättare till grönsaker.

För 8 personer:

Ingredienser

1 burk kikärter, (ca 400 g)
2 vitlöksklyftor
300 g edamamebönor
100 g gröna ärter
4 msk rapsolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Dukkahströssel:

1 dl hasselnötter
1 tsk spiskummin, hel
1 tsk korianderfrön, hela
2 msk sesamfrön
2 krm salt

Garnering:

3 msk rapsolja, eller olivolja
mynta

Dippgrönsaker (cruditéer):

6 morötter, lila, vita gula eller vanliga orange
1 gurka, eller 1 stjälkselleri
1 knippa rädisor

30 minuter

Edamamehummus med dukkahströssel – gör så här:

  1. Skölj kikärterna med kallt vatten och låt rinna av. Skala vitlöken. Mixa kikärter, vitlök, edamamebönor (spara några till garnering) och ärter. Droppa i oljan. Krydda med salt och peppar.
  2. Dukkahströssel: Hacka hasselnötterna. Stöt kryddorna i mortel. Blanda nötterna med kryddor och sesamfrön. Rosta blandningen lätt i en torr stekpanna. Tillsätt salt. Låt kallna.
  3. Lägg hummusen i en skål. Ringla över olja och garnera med mynta. Strö över lite av dukkahströsslet, servera resten i en skål.
  4. Skala morötterna. Skär morötter och gurka eller selleri i stavar. Ansa rädisorna. Servera grönsakerna med hummus och dukkahströssel.