Edamamehummus med dukkahströssel

Edamamehummus med dukkahströssel passar bra att servera som förrätt. Hummusen kan sparas i burk med tättslutande lock 2–3 dagar. Dukkah är ett egyptiskt nöt- och fröströssel som är en god smaksättare till grönsaker.
Elisabeth Johansson
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1 burk kikärter - (ca 400 g)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 300 g edamamebönor
  • 100 g gröna ärter
  • 4 msk rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Dukkahströssel

  • 1 dl hasselnötter
  • 1 tsk spiskummin - hel
  • 1 tsk korianderfrön - hela
  • 2 msk sesamfrön
  • 2 krm salt

Garnering

  • 3 msk rapsolja - eller olivolja
  • mynta

Dippgrönsaker (cruditéer)

  • 6 morötter - lila, vita gula eller vanliga orange
  • 1 gurka - eller 1 stjälkselleri
  • 1 knippa rädisor

Gör så här

  1. Skölj kikärterna med kallt vatten och låt rinna av. Skala vitlöken. Mixa kikärter, vitlök, edamamebönor (spara några till garnering) och ärter. Droppa i oljan. Krydda med salt och peppar.

  2. Dukkahströssel: Hacka hasselnötterna. Stöt kryddorna i mortel. Blanda nötterna med kryddor och sesamfrön. Rosta blandningen lätt i en torr stekpanna. Tillsätt salt. Låt kallna.

  3. Lägg hummusen i en skål. Ringla över olja och garnera med mynta. Strö över lite av dukkahströsslet, servera resten i en skål.

  4. Skala morötterna. Skär morötter och gurka eller selleri i stavar. Ansa rädisorna. Servera grönsakerna med hummus och dukkahströssel.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!