00000

Eclairer med tonkakräm är en petits choux-bakelse som oftast är fylld med vaniljkräm, men här får den extra mycket smak med en tonkakräm.

För 24 bakelser:

Ingredienser

1,25 dl vatten
1,25 dl mjölk
125 g smör
0,5 tsk salt
2,5 dl vetemjöl
4 ägg

Tonkakräm:

5 dl mjölk
1 tonkaböna
6 äggulor
1,5 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk majsstärkelse, Maizena

Chokladkräm:

100 g choklad, mörk
1 msk kakao
2 msk smör, rumsvarmt
0,5 dl honung, flytande

40 minuter + 25 minuter i ugn

Eclairer med tonkakräm – gör så här:

  1. Koka upp vatten, mjölk, smör och salt. Rör ner mjölet och vispa kraftigt så att det inte finns några klumpar. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och sjud under omrörning ca 2 min. Ta kastrullen åt ­sidan och låt degen svalna.
  2. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa kraftigt mellan varje ägg. Låt degen vila i kylen övertäckt med plastfolie ca 1 timme.
  3. Sätt ugnen på 200°. Fyll smeten i en spritspåse med stjärnformad tyll och spritsa 2 cm breda och 8 cm långa kakor på en plåt med bakplåtspapper. Smeten kan också klickas ut med sked.
  4. Grädda kakorna mitt i ugnen ca 5 min. Sänk ugnsvärmen till 175° och grädda ytterligare ca 20 min. Öppna inte ugnsluckan under gräddningen, då kan kakorna sjunka ihop. Låt kallna på galler.
  5. Tonkakräm: Värm mjölken till strax under kokpunkten. Riv ner tonkabönan i mjölken och låt stå ca 20 min.
  6. Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt mjöl och majsstärkelse och vispa till en klumpfri smet. Häll över mjölken och blanda. Häll tillbaka smeten i kastrullen och sjud under omrörning tills krämen tjocknat. Låt krämen kallna.
  7. Chokladkräm: Smält chokladen över vattenbad eller i mikron och låt den svalna. Rör i kakao, smör och honung och arbeta till en glansig kräm.
  8. Dela petits choux-bakelserna och bred på tonkakrämen, eller spritsa i den via hålen ovanpå.
  9. Bred på chokladkrämen eller spritsa på den med en spetsig tyll.
Fler recept med: Bakelser, Bakning, Franskt