Eclairer med lemon curd-vaniljkräm

Fluffiga och fjäderlätta bakverk som ofta fylls med vaniljkräm. Tänk på att grädda bakelserna tills de har ordentligt med färg, annars riskerar de att sjunka ihop.
Monica Eisenman
Lisa Eisenman Frisk
Foto: Lisa Björner / Lisa Björner

Pâte à choux

  • 75 g smör
  • 1 tsk strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 1 äggvita

Lemon curd-vaniljkräm

  • 1 sats vaniljkräm
  • 1 dl lemon curd
  • 0,5 citron - rivet skal

Glasyr

  • 3,75 dl florsocker
  • 3 - 3.5 msk mjölk
  • 1,5 tsk rapsolja

Garnering

  • nötter - hackade
  • choklad - smält
  • strössel
  • frystorkade bär
  • ätbara blommor - torkade

Gör så här

  1. Pâte à choux: Lägg smör, strösocker och vatten i en kastrull och värm tills första bubblan syns. Ta kastrullen från värmen och rör snabbt ner vetemjölet med en träsked. Blanda kraftigt tills smeten går ihop. Ställ tillbaka kastrullen på spisen och rör kraftigt i ytterligare ca 2 min på medelvärme.

  2. Ta kastrullen från värmen och häll smeten i en bunke. Vispa med elvisp tills den har svalnat något.

  3. Vispa ihop äggen med äggvitan.

    Vispa ner lite av äggen i smeten.

    När äggen har blandats in helt i smeten, tillsätt lite till. Fortsätt på samma sätt tills du får en glansig men fortfarande relativt fast smet. Ev kan det bli lite ägg kvar. Smeten ska kunna spritsas utan att den flyter ut. Vispa i ytterligare någon minut.

  4. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut 8–10 cm långa stänger, med ca 5 cm mellanrum på plåten.

  5. Grädda eclairerna mitt i ugnen i 10 min. Sänk ugnsvärmen till 175 grader och grädda i ytterligare 15–20 min tills bakelserna är gyllenbruna. Låt dem svalna på plåten och lägg sedan över dem på ett galler för att kallna.

  6. Lemon curd-vaniljräm: Vispa ner lemon curd och citronskal i vaniljkrämen, gärna innan krämen kyls. Fyll en spritspåse, försedd med en liten tyll, med krämen. Tryck försiktigt in tyllen i botten av eclairen och spritsa in kräm, det är lättast att spritsa in kräm på 3 olika ställen. Det går även bra att skära eclairen på längden, breda krämen på den undre delen och sedan lägga på den översta delen.

  7. Glasyr: Rör ihop ingredienserna till en trögflytande glasyr. Ringla glasyren över eclairerna. Garnera dem och servera.

 

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!