Dumplings med sötsura grönsaker

På Sigtunahöjden väljer man att fritera dumplings. Om du ångkokar dem i stället tar det 8–10 min.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 dl grönt te - kallt

Fyllning

  • 125 g fläskfärs
  • 25 g svamp - färsk. Shiitake, skogsöron eller champinjoner
  • 1 tsk salladslök - finhackad
  • 1 tsk ingefära - färsk, finhackad
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1 tsk kinesiskt risvin - eller torr sherry
  • 1 krm vitpeppar - mald
  • 0,25 tärning hönsbuljong - smulad
  • 2 krm salt
  • 1 tsk sesamolja

Sötsura grönsaker

  • 1 gurka
  • 2 morötter

Lag

  • 0,5 dl ättiksprit - (12%)
  • 1 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk röd thaichili - eller spansk peppar, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor - tunt skivade
  • 5 dl rapsolja - till fritering

Gör så här

  1. Lägg vetemjölet i en bunke. Tillsätt teet, lite i taget, och arbeta ihop till en deg. Ta upp degen på en bänk och knåda den smidig, ca 5 min. Lägg tillbaka degen i bunken, täck med fuktig handduk och låt degen vila under tiden som fyllningen görs.

  2. Blanda färsen väl med alla ingredienserna till fyllningen.

  3. Dela degen i ca 30 bitar. Rulla dem till bollar. Kavla ut bitarna, på mjölad bänk, till ca 6 cm runda plattor. Lägg ca 1 tsk av fyllningen på mitten och nyp ihop degen. Hit går bra att förbereda.

  4. Blanda ättiksprit, vatten och socker i en kastrull. Värm tills sockret smält. Låt svalna något och tillsätt chili och vitlök. Låt kallna.

  5. Skala, dela och kärna ur gurkan. Skär i strimlor, ca 5 mm breda och 5 cm långa. Skala och strimla morötterna i samma storlek som gurkan. Lägg grönsakerna i lagen och låt marinera minst 1 timme.

  6. Hetta upp oljan till 180°. Fritera några dumplings åt gången, ca 3 min beroende på storlek. Låt dem rinna av på hushållspapper. Servera direkt tillsammans med grönsakerna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!