00000

På Sigtunahöjden väljer man att fritera dumplings. Om du ångkokar dem i stället tar det 8–10 min.

För 30 små dumplings

Ingredienser

2,5 dl vetemjöl
1 dl grönt te, kallt

Fyllning

125 g fläskfärs
25 g färsk svamp, shiitake,, skogsöron eller champinjoner
1 tsk finhackad salladslök
1 tsk finhackad färsk ingefära
1 tsk kinesisk soja
1 tsk kinesiskt risvin eller torr sherry
1 krm mald vitpeppar
0,25 hönsbuljongtärning, smulad
2 krm salt
1 tsk sesamolja

Sötsura grönsaker

1 gurka
2 morötter

Lag

0,5 dl ättiksprit, (12%)
1 dl vatten
1 dl strösocker
2 tsk finhackad röd thaichili, eller spansk peppar
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
5 dl rapsolja till fritering

1. Lägg vetemjölet i en bunke. Tillsätt teet, lite i taget, och arbeta ihop till en deg. Ta upp degen på en bänk och knåda den smidig, ca 5 min. Lägg tillbaka degen i bunken, täck med fuktig handduk och låt degen vila under tiden som fyllningen görs.
2. Blanda färsen väl med alla ingredienserna till fyllningen.
3. Dela degen i ca 30 bitar. Rulla dem till bollar. Kavla ut bitarna, på mjölad bänk, till ca 6 cm runda plattor. Lägg ca 1 tsk av fyllningen på mitten och nyp ihop degen. Hit går bra att förbereda.
4. Blanda ättiksprit, vatten och socker i en kastrull. Värm tills sockret smält. Låt svalna något och tillsätt chili och vitlök. Låt kallna.
5. Skala, dela och kärna ur gurkan. Skär i strimlor, ca 5 mm breda och 5 cm långa. Skala och strimla morötterna i samma storlek som gurkan. Lägg grönsakerna i lagen och låt marinera minst 1 timme.
6. Hetta upp oljan till 180°. Fritera några dumplings åt gången, ca 3 min beroende på storlek. Låt dem rinna av på hushållspapper. Servera direkt tillsammans med grönsakerna.

Fler recept med: Fläskkött, Övrigt, Smårätter