Dumplings med fläsk och plommonsås

En liten rätt som passar med andra kinesiska rätter som dim sum. Eller med ris till middag. Plommonsåsen äts kall och är mycket god till fläskkött.
Allt om Mat
Dumplings med fläsk och plommonsås - mysigt recept på gott tilltugg
Dumplings med fläsk och plommonsås - mysigt recept på gott tilltugg Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 400 g fläskfärs
  • 3 salladslökar
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar - nymald
  • 4 ark vårrulledeg - (25 x 25 cm)
  • 1 msk äggvita
  • 1 l rapsolja

Plommonsås

  • 8 plommon - ca 300 g
  • 1 msk vatten
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk citron - pressad
  • 2 tsk ingefära - riven färsk
  • 0,5 chili - t ex röd spansk peppar, finhackad

Gör så här

  1. Plommonsås: Kärna ur plommonen och skär dem i bitar. Blanda plommon med vatten och sjud 2-3 min.

  2. Tillsätt strösocker, citronsaft, ingefära och chili. Sjud ytterligare 2-3 min. Låt kallna.

  3. Skär salladslöken i små bitar. Blanda fläskfärs, salladslök, salt och peppar. Ta fram ett vårrulleark i taget och skär det i fyra lika stora delar.

  4. Lägg ca 1 msk fyllning på varje ruta. Pensla kanterna med lite äggvita. Pressa ihop kanterna till små knyten. Ställ dem på bakplåtspapper.

  5. Hetta upp oljan till 180°. Fritera knytena några stycken åt gången 2-3 min eller tills de har fått fin färg. Låt rinna av på hushållspapper och varmhåll i ugn, 100°. Servera med plommonsås.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!