00000

Dumplings i Kina är som köttbullar i Sverige. Det finns oändligt med recept och varianter. YuSie Rundquist visar här att det inte alls är komplicerat att laga till färsfyllda små degknyten. Men de tar sin tid.

För 6 person(er)

Ingredienser

Deg:

8 dl vetemjöl, (480 g)
3 dl vatten, ljummet

Fyllning:

300 g zucchini
400 g fläskfärs
2 tsk ingefära, riven, färsk (10 g)
2 dl purjolök, finhackad (60 g)
1 krm vitpeppar, nymald
1 tsk salt
1 tsk soja, japansk
2 tsk fisksås

Dippsås:

1 dl rödvinsvinäger
2 vitlöksklyftor, finhackade
0,5-1 chili, finhackad
2 krm sesamolja
1 tsk soja, japansk
2 tsk rörsocker
2 msk japansk gräslök, finhackad

Dumplings – gör så här:

  1. Dela degen i tre delar. Rulla ut en del i taget till en 2 1/2 cm tjock rulle. Skär  i 1 1/2 cm stora bitar. Vrid rullen ett kvarts varv mellan varje gång du skär så att den inte blir platt. Lägg alla degbitar, stora som små, på ett fat under en blöt handduk. Degen torkar fort och blir annars svår att kavla och klämma ihop.
    dumplingsdeg

    Foto: Michael Förster

  2. Tryck ut några små degbitar med mitten av handflatan så de blir runda.
    dumplings_deg_recept

    Foto: Michael Förster

  3. Lyft upp ena kanten och kavla andra kanten. Lyft sedan vidare och kavla så det blir en jämn rundel, ca 6 cm i diameter.
    kavla-deg-dumplings

    Foto: Michael Förster

  4. Lägg på ca 1 tsk av färsfyllningen. Vik ihop och kläm ihop degkanterna först på mitten…
    recept_dumplings

    Foto: Michael Förster

  5. …och därefter med tumvecket de nedre kanterna. Lägg färdiga dumplings på ett mjölat fat eller på ett bakplåtspapper i väntan på kokning.
    dumplings

    Foto: Michael Förster

  6. Koka upp vatten i en rymlig kastrull. Lägg i några dumplings i taget. När de flyter upp, häll på ca 1 dl kallt vatten så att kokningen upphör. Låt koka upp igen och koka ca 3 min.
    dumplings_kallt_vatten

    Foto: Michael Förster

  7. Lyft upp dem med hålslev och låt rinna av. Blanda samman alla ingredienser till dippsåsen.
    dumplings_kallt_vatten

    Foto: Michael Förster

 

Förbered så här:

Dumplingdegen: Lägg mjölet i en matberedare och mixa med kniv. Häll i vattnet under gång. Det blir som en smulig massa som lätt kan knådas i en bunke. Täck med en dubbelvikt fuktig handduk och låt degen vila 30 min.

Fyllningen: Skölj och riv zucchinin på rivjärnets grova sida. Lägg i ett durkslag ca 15 min. Pressa lite lätt med handen så att en del av vätskan rinner ut. Blanda zucchinin med färs, ingefära, purjolök,  peppar, salt, soja och fisksås.

Vad äter man till dumplings?

Till dumplings kan man t ex servera spenat, som snabbsteks tillsammans med salt och vitlök, och gurkstavar med lite salt och sesamolja. Kokta dumplings kan med fördel stekas i olja och ändrar då namn till guotie som betyder ”klistra fast i woken”.