Dubbelgrillade hoisinspett

00000

Hoisinsås finns på flaska eller i fastare form på burk. Såsen som kommer från Kina ger härlig smak och vacker färg åt spett som vi steker i förväg och hastigt värmer inför serveringen på grill eller grillugn. Receptet är av typen som är lätt att mångdubbla till stor fest.

För 4 person(er)

Ingredienser

600 g fläskfilé, eller lårfilé
600 g fläskfilé, eller lårfilé
1 msk rapsolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
8 grillspett av trä, av trä
1 aluminiumfolie

Till pensling:

4 msk hoisinsås
1 msk sesamfrön, skalade

Servering:

, kokt ris och salsa på tärnad gurka, tomat, mango och en citron, oljedressing smaksatt med söt senap

1. Sätt ugnen på 225°. Skär fläskfilé eller kycklingfilé i tärningar med ca 2 cm sida. Trä upp köttet på blötlagda träspett.
2. Lägg ett ark bakplåtspapper i en långpanna. Lägg spetten bredvid varandra, pensla med olja och strö på hälften av saltet och pepparn. Lägg en remsa aluminiumfolie över de oskyddade delarna av träspetten så att de inte bränns i ugnen.
3. Ugnsstek mitt i ugnen 8 min. Ta ut och vänd spetten, pensla med olja, strö på resten av salt och peppar och stek ytterligare 6–8 min. Kontrollera att kycklingköttet är genomstekt, fläskköttet kan vara svagt rosa.
4. Låt spetten svalna. Vira lite aluminiumfolie runt spettens ”handtag”. Förvara i plastpåsar i kylen. Där kan de ligga till nästa dag.
5. Värm grillen – utomhus eller i vanlig ugn. Pensla spetten med hoisinsås, grilla dem 1–2 min på varje sida. Ha sesamfrö på en flat tallrik, pensla en gång till med hoisinsås och rulla spetten i sesamfrö. Grilla ev ytterligare någon minut.