00000

Dragongryta med palsternacka, svamp och halloumi är en riktig festgryta som dessutom är lättlagad. God, gräddig och smakrik.

För 4 personer:

Ingredienser

300 g halloumiost
250 g svamp, blandad, t ex portabello, champinjoner, kantareller
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2-3 palsternackor
1 + 1 msk rapsolja
1 msk smör
2 dl vitt vin, torrt
4 dl matlagningsgrädde
2 tsk dijonsenap
1 grönsaksbuljongtärning
0,5 dl dragon, hackad
1-2 tsk citronskal, rivet
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Tillbehör:

ris eller grynblandning

15 minuter + koktid

Dragongryta med palsternacka, svamp och halloumi – gör så här:

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Ansa och skär svampen i bitar. Skala och skär palsternackan i 2–3 cm stora bitar.
  2. Fräs svamp, lök och vitlök i 1 msk olja och smör i en stor gryta på medelvärme. Tillsätt palsternackor och stek ytterligare 2–3 min. Häll på vin och låt sjuda ca 1 minut. Tillsätt grädde, buljongtärning, senap och dragon. Låt sjuda på låg värme tills palsternackan mjuknat. Smaka av med rivet citronskal och krydda med salt och peppar.
  3. Skär halloumiosten i strimlor. Stek dem i 1 msk olja tills de fått en fin yta. Vänd ner osten i grytan och servera med ris eller grynblandning.

Recept: Anna Wendt