Double chocolate donuts

Lyxiga munkar som inte är svåra att göra, men desto godare!
Åsa Swanberg
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 100 g smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 ägg
  • 1 dl kakao
  • 7 - 8 dl vetemjöl - (420-480 g)
  • 1 l frityrolja

Chokladglasyr

  • 100 g choklad - mörk
  • 100 g mjölkchoklad
  • 50 g smör
  • 1 dl honung
  • 2 tsk vaniljsocker

Topping

  • nötter - hackade
  • polkagrisar
  • strössel

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke till en köksassistent. Smält smöret. Tillsätt mjölken.  Häll blandningen över jästen och rör om.

  2. Rör ner socker, salt, ägg, kakao och mjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Täck den med bakduk och låt jäsa ca 30 min.

  3. Kavla ut degen, ca 1 ½ cm tjock, på mjölad arbetsbänk och stansa ut runda kakor, 6–7 cm i diameter. Stansa ut ett litet hål i mitten, ca 2 cm i diameter. Täck dem med bakduk och låt jäsa ca 1 timme.

  4. Värm frityroljan i en kastrull till 170°. Lägg ner ett par munkar i taget och fritera dem ca 1 minut på varje sida. Ta upp munkarna med hålslev och lägg dem på hushållspapper för att rinna av. Låt dem kallna.

  5. Glasyr: Hacka chokladen. Smält smöret tillsammans med honung och vaniljsocker. Tillsätt chokladen och rör tills den smält.

  6. Häll glasyren i en skål och doppa ovansidan av munkarna i den. Låt dem droppa av i skålen innan de läggs på galler för att stelna. Toppa med hackade nötter, polkagrisar eller strössel.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!