55555

”Dopp i grytan” – liten fläskbuljong med mejramsmör är klassisk julmat. Spadet från skinkan och kokspadet från fläskläggen används till dopp i grytan. Sila och kyl ner buljongen så att fettet går att lyfta av. Servera gärna med sötlimpa att doppa med.

För 8 personer:

Ingredienser

16 dl buljong, från skink- eller fläskläggskok
1 gul lök, liten
1 äpple, rött, + 2
2 lagerblad
salt, ev

Mejramsmör, ca 1 dl:

100 g smör, rumsvarmt
3 mejramkvistar
0,5 tsk fänkålsfrön
1 krm salt

Tillbehör:

sötlimpa, se recept

15 minuter

Dopp i grytan – gör så här:

  1. Skala och skär löken i tjocka skivor. Skär 1 äpple i tjocka skivor.
  2. Bryn lök och äpple i het och torr stekpanna tills de fått färg. Lägg lök och äpple i buljongen tillsammans med lagerbladen. Koka upp. Kontrollera att buljongen är lagom salt.
  3. Smör: Rör smöret poröst. Finhacka mejramen. Stöt fänkålsfröna i mortel. Rör ner mejram och fänkål i smöret. Krydda med salt.
  4. Kärna ur och tärna 2 äpplen. Fördela tärningarna i koppar och häll på buljongen. Servera genast med smör och bröd.

Recept av Malin Söderström

Fler recept med: Jul