”Dopp i grytan” – liten fläskbuljong med mejramsmör

”Dopp i grytan” – liten fläskbuljong med mejramsmör är klassisk julmat. Spadet från skinkan och kokspadet från fläskläggen används till dopp i grytan. Sila och kyl ner buljongen så att fettet går att lyfta av. Servera gärna med sötlimpa att doppa med.
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 16 dl buljong - från skink- eller fläskläggskok
  • 1 gul lök - liten
  • 1 äpple - rött, + 2
  • 2 lagerblad
  • salt - ev

Mejramsmör, ca 1 dl

  • 100 g smör - rumsvarmt
  • 3 mejramkvistar
  • 0,5 tsk fänkålsfrön
  • 1 krm salt

Tillbehör

  • sötlimpa - se recept

Gör så här

  1. Skala och skär löken i tjocka skivor. Skär 1 äpple i tjocka skivor.

  2. Bryn lök och äpple i het och torr stekpanna tills de fått färg. Lägg lök och äpple i buljongen tillsammans med lagerbladen. Koka upp. Kontrollera att buljongen är lagom salt.

  3. Smör: Rör smöret poröst. Finhacka mejramen. Stöt fänkålsfröna i mortel. Rör ner mejram och fänkål i smöret. Krydda med salt.

  4. Kärna ur och tärna 2 äpplen. Fördela tärningarna i koppar och häll på buljongen. Servera genast med smör och bröd.

Recept av Malin Söderström

Jul

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!