00000

Dolsot bibimbap är en koreansk rätt. En dolsot är en slags stenskål med många användningsområden i det koreanska köket. Den håller värmen otroligt bra vilket gör att grytor och soppor kan komma bubblande till bordet eller, som här, ge fantastisk knaprigt ris om man ställer den direkt på kolen i ett par minuter. Denna version på bibimbap får en extra röksmak genom att man grillar köttet och grönsakerna innan man lägger det på riset.

För 4 personer:

Ingredienser

3 dl ris, rundkornigt
400 g entrecôte, i tunna skivor
2 vitlöksklyftor
2 msk soja, koreansk
1 + 1 msk sesamolja
1 msk honung, flytande
1 msk sesamfrön, rostade
0,5 tsk salt

Grönsaker:

1 zucchini
2 morötter
150 g böngroddar, färska
200 g spenat
2 dl kimchi
1 msk sesamolja
1 msk soja, koreansk

Chojang:

1 dl gochujang, koreansk fermenterad chilipasta
0,5 dl ananasjuice
1 msk sesamolja
1 msk honung
1 msk äppelcidervinäger

Tillbehör:

4 äggulor

1 timme

Dolsot bibimbap – gör så här:

  1. Chojangsås: Rör ihop alla ingredienser.
  2. Skär entrecôten i tunna strimlor. Skala och riv vitlöken. Blanda ihop vitlök, soja, 1 msk sesamolja, och honung. Lägg köttet i marinaden. Blanda ihop ordentligt och strö över sesamfrön.
  3. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Ansa zucchinin och skala morötterna. Skär grönsakerna i tunna strimlor. Förväll böngroddar och spenat i lättsaltat vatten ca 1 minut. Spola hastigt av med kallt vatten och låt rinna av. Finhacka kimchin. Lägg grönsaker och kimchi i skålar.
  4. Tänd grillen. Grilla köttet snabbt och på hög värme. Krydda med 1/2 tsk salt.
  5. Ta bort grillgallret och grilla zucchini och morötter i en metallsil direkt över kolen. Det ska gå snabbt och grönsakerna ska bara precis börja mjukna och få lite härlig grillsmak. Smaksätt med soja och sesamolja.
  6. Häll 1 msk sesamolja i botten på eldfasta portionsformar. Lägg på lite nykokt ris. Lägg grönsaker, kött och kimchi snyggt runtomkring skålen med en rå äggula i mitten.
  7. Ställ skålen direkt på kolen och vänta tills det börja fräsa ordentligt av riset i oljan, det tar ca 2 min. Ringla över chojang och ät genom att ”gojsa” runt allt med en sked innan du äter. Se till att skrapa upp allt underbart, knaprigt ris i botten.

Recept: Jonas Cramby