Dinkelbröd med havssalt

Recept på dinkelbröd med havssalt. Långgräddat bröd blir saftigt. Det här passar utmärkt till den varma grytan. Dinkelmjölet ger en nötig smak.
Liselotte Forslin
Recept på dinkelbröd med havssalt.
Recept på dinkelbröd med havssalt. Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 1 msk salt
  • 0,5 dl olivolja
  • 10 dl dinkelmjöl - siktat, (600 g)
  • 3 dl vetemjöl - special, –4 dl, (180-240 g)

Pensling

  • ägg

Garnering

  • 2 tsk flingsalt

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke eller i en hushållsassistent. Värm vattnet till 37° och häll det över jästen.

  2. Tillsätt salt, olja och de båda mjölsorterna, lite i taget medan maskinen arbetar. Spara lite mjöl till utbakningen. Knåda degen ca 10 min för hand eller 5 min i maskin. Låt degen jäsa under bakduk ca 45 min.

  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och dela den i två delar. Forma till två runda limpor. Skär några skåror i bröden med en vass kniv. Låt jäsa övertäckta ytterligare ca 30 min.

  4. Sätt ugnen på 150°. Pensla bröden med uppvispat ägg. Strö över flingsalt och grädda på nedersta falsen ca 1 1/2 timme.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!