Dinkelbröd med havssalt

Recept på dinkelbröd med havssalt. Långgräddat bröd blir saftigt. Det här passar utmärkt till den varma grytan. Dinkelmjölet ger en nötig smak.

För 2 bröd:

Ingredienser

50 g jäst
5 dl vatten
1 msk salt
0,5 dl olivolja
10 dl dinkelmjöl siktat, (600 g)
3 dl vetemjöl special, –4 dl, (180-240 g)

Pensling:

ägg

Garnering:

2 tsk flingsalt

25 minuter + 1 1/4 timmes jäsning + 1 1/2 timme i ugnen

 Dinkelbröd med havssalt – gör så här

  1. Smula jästen i en bunke eller i en hushållsassistent. Värm vattnet till 37° och häll det över jästen.
  2. Tillsätt salt, olja och de båda mjölsorterna, lite i taget medan maskinen arbetar. Spara lite mjöl till utbakningen. Knåda degen ca 10 min för hand eller 5 min i maskin. Låt degen jäsa under bakduk ca 45 min.
  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och dela den i två delar. Forma till två runda limpor. Skär några skåror i bröden med en vass kniv. Låt jäsa övertäckta ytterligare ca 30 min.
  4. Sätt ugnen på 150°. Pensla bröden med uppvispat ägg. Strö över flingsalt och grädda på nedersta falsen ca 1 1/2 timme.
Fler recept med: Bakning, Matbröd, Övrigt