20 min+8 timmar jäsning+15 min i ugn
Dinkelbröd med aprikos och hasselnötter – gör så här:
- Rör ut jästen i det kalla vattnet. Häll i mjölet tillsammans med aprikoser, nötter och salt och rör ihop till en kladdig deg. Täck bunken med plastfolie. Låt jäsa i rumstemperatur 8 timmar.
- Skrapa ut degen från bunken på väl mjölad arbetsbänk.
- Dra ut degen till en avlång platta (ca 10 x 50 cm) och skär i ca 5 cm breda skivor. Vik in ena änden mot mitten och vik sedan över den andra. Vänd dem med snittytan ner och lägg på plåt med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl.
- Sätt ugnen på 275 grader. Sätt in en tom plåt i ugnen samtidigt. Låt bröden jäsa under bakduk ca 30 min.
- För över bakplåtspapperet med bröden på den heta plåten. Ställ in plåten mitt i ugnen. Släng in några isbitar eller spruta in lite vatten i ugnen med hjälp av en blomspruta. Sänk värmen till 250 grader.
- Grädda bröden ca 15 min, tills de fått fin färg. Låt dem svalna på galler.