Dinkelbröd med aprikos och hasselnötter

Recept på dinkelbröd med aprikos och hasselnötter. Kalljästa frukostbröd med knaprigt god skorpa. Den långa jästiden ger ett smakrikt och gott bröd.

20 min+8 timmar jäsning+15 min i ugn

Dinkelbröd med aprikos och hasselnötter

  1. Rör ut jästen i det kalla vattnet. Häll i mjölet tillsammans med aprikoser, nötter och salt och rör ihop till en kladdig deg. Täck bunken med plastfolie. Låt jäsa i rumstemperatur 8 timmar.
  2. Skrapa ut degen från bunken på väl mjölad arbetsbänk.
  3. Dra ut degen till en avlång platta (ca 10 x 50 cm) och skär i ca 5 cm breda skivor. Vik in ena änden mot mitten och vik sedan över den andra. Vänd dem med snittytan ner och lägg på plåt med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl.
  4. Sätt ugnen på 275 grader. Sätt in en tom plåt i ugnen samtidigt. Låt bröden jäsa under bakduk ca 30 min.
  5. För över bakplåtspapperet med bröden på den heta plåten. Ställ in plåten mitt i ugnen. Släng in några isbitar eller spruta in lite vatten i ugnen med hjälp av en blomspruta. Sänk värmen till 250 grader.
  6. Grädda bröden ca 15 min, tills de ­fått fin färg. Låt dem svalna på galler.

Recept från