Dinkelbröd

Recept på dinkelbröd. Dinkelvete är ett extra näringsrikt ursprungsvete. Dinkel ger brödet en extra god och fyllig smak. Inger har skickat oss ett recept på ett lättbakat bröd. Mängden vetemjöl kan variera något beroende på vilken sorts flingor som används och hur länge de har dragit i degvätskan.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 5 dl vatten - eller mjölk
  • 5 dl dinkelflingor
  • 50 g jäst
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk brödsirap
  • 2 tsk salt
  • 2 msk olja
  • 8 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Blanda dinkelflingor och vatten eller mjölk och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.

  2. Rör ut jästen i 1/2 dl ljummet vatten och blanda det med flingorna. Tillsätt sirap, salt, olja och det mesta av mjölet. Arbeta in mjöl till en ganska lös deg. Spara lite mjöl till utbakning. Täck med handduk och låt jäsa 1 timme.

  3. Sätt ugnen på 200°. Ta upp och arbeta degen på väl mjölat bakbord. Dela degen i 2 bitar, dela varje del i 6–8 bitar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Täck med handduk och låt jäsa ytterligare 20–30 min.

  4. Grädda mitt i ugnen 12–15 min. Låt svalna på galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!