Dinkelbröd

Recept på dinkelbröd. Dinkelvete är ett extra näringsrikt ursprungsvete. Dinkel ger brödet en extra god och fyllig smak. Inger har skickat oss ett recept på ett lättbakat bröd. Mängden vetemjöl kan variera något beroende på vilken sorts flingor som används och hur länge de har dragit i degvätskan.

Gör så här:

  1. Blanda dinkelflingor och vatten eller mjölk och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.
  2. Rör ut jästen i 1/2 dl ljummet vatten och blanda det med flingorna. Tillsätt sirap, salt, olja och det mesta av mjölet. Arbeta in mjöl till en ganska lös deg. Spara lite mjöl till utbakning. Täck med handduk och låt jäsa 1 timme.
  3. Sätt ugnen på 200°. Ta upp och arbeta degen på väl mjölat bakbord. Dela degen i 2 bitar, dela varje del i 6–8 bitar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Täck med handduk och låt jäsa ytterligare 20–30 min.
  4. Grädda mitt i ugnen 12–15 min. Låt svalna på galler.

Recept från