Dillstuvad zucchini

00000

Rimmad lax har en mild och fin smak. Det är inte heller någon svår procedur att rimma laxen själv. Det tar ca två dygn innan den är klar att servera. Till den rimmade laxen passar dillstuvad zucchini, ett snabblagat tillbehör med mild smak av citron. Rimmad lax blir bäst om den görs på havssalt - vårt vanliga jodsalt har nämligen en smak som kan slå igenom när det rör sig om stora mängder salt. Havssalt kan ha väldigt varierad kornstorlek så därför är det angivet i viktmängd i det här receptet. Livsmedelsverket rekommenderar att lax som ska ätas rå, gravad eller rimmad först ska frysas i minst två dygn. Detta för att ta kål på eventuella parasiter. Rimmad lax kan frysas antingen före eller efter rimningen.

För 6 person(er)

Ingredienser

1 kg benfri lax, av mittbiten
75 g havssalt
0,5 dl strösocker

Saltlake:

100 g havssalt
1 l vatten, kallt

Dillstuvad zucchini:

600 g zucchini
3 msk smör
1 tsk salt
1 citron, rivet skal
2,5 msk vetemjöl
2,5 dl matlagningsgrädde
2 dl dill, finhackad

1. Lägg laxsidan i en form med köttsidan upp. Blanda salt och socker och gnid in köttsidan med blandningen. Låt laxen ligga så i rumstemperatur ca 1 timme. Vänd laxen med köttsidan nedåt och ställ den i kylen 1 dygn.
2. Rör samman saltlaken i en form som rymmer laxen. Ta upp laxen och flytta över den till saltlaken. Täck formen med plastfilm och låt stå i kylskåp ca 15 timmar.
3. Ta upp laxen och skiva den tunt utmed skinnet. Det går lättast med en riktigt vass kniv med tunt, böjligt och långt knivblad.
4. Skala och skär zucchini i cm-stora bitar. Hetta upp smör i en kastrull och fräs zucchinibitarna ca 1 min. Tillsätt salt och rivet citronskal.
5. Blanda ner vetemjöl. Häll på grädde och låt det småkoka ca 2 min. Blanda ner dillen strax före servering.
6. Servera rimmad lax kall tillsammans med varm dillstuvad zucchini och lite grönsallad.

Fler recept med: Övrigt